Exriaditeľ zlatomoraveckej nemocnice dostal za spreneveru 600-tisíc eur 6,5 roka

Exriaditeľ nemocnice v Zlatých Moravciach Michal Grujbár strávi vo väzení šesť a pol roka. Rozhodol o tom v utorok Krajský súd v Nitre, ktorý potvrdil rozsudok Okresného súdu v Nitre a zároveň zamietol odvolanie krajského prokurátora.

31.01.2018 11:30
debata (3)

„Súd obžalovaného uznal vinným z obzvlášť závažného zločinu sprenevery a zaradil ho do ústavu na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Zároveň mu uložil ochranný dohľad v trvaní 18 mesiacov,“ informoval agentúru SITA hovorca Krajského súdu v Nitre Mário Pivarči. Rozsudok je už právoplatný.

Grujbár je zároveň povinný nahradiť škodu vo výške 595 442 eur. Ide o sumu, ktorá zmizla z nemocnice spolu s ním v roku 2013. Boli to peniaze z účtov nemocnice a rôzny materiál. Grujbára hľadal Interpol, vydaný bol naňho európsky aj medzinárodný zatykač. Nakoniec ho zadržala thajská polícia v júli 2016 na ostrove Ko Samui.

Svoju vinu priznal a s nitrianskym krajským prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste, pričom trest mal byť šesť rokov a osem mesiacov.

Ešte predtým, ako sa dohoda dostala pred súd, ju však Generálna prokuratúra SR zrušila. Navrhovaný trest považovala za neprimerane mierny. Grujbárovi totiž hrozilo 15-ročné väzenie. Nakoniec mu nitrianske súdy určili ešte nižší trest.

Michal Grujbár sa stal riaditeľom zlatomoravskej, v tom čase mestskej nemocnice, keď mal 33 rokov a mal ukončenú strednú školu. Jeho kompletný profesijný životopis vtedy mesto nezverejnilo.

Uviedlo len, že je absolventom gymnázia a od roku 2000 do roku 2008 údajne pôsobil v riadiacich funkciách, radnica však neprezradila, v akých firmách. V minulosti sa angažoval aj v politickom subjekte Strana patriotov. Nemocnici šéfoval dva roky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #nemocnica #Zlaté Moravce #sprenevera #Michal Grujbár #exriaditeľ