Synagóge v Bytči hrozil zánik. Vďaka dobrovoľníkom ožíva

Zvonku pôsobí ošumelo a smutne, no vnútri sa postupne mení. Opäť ju navštevujú ľudia, v lete ožíva koncertmi, prednáškami, divadlom. Dobrovoľníci zachraňujú budovu, ktorá spolu so zámkom a Sobášnym palácom desiatky rokov vytvára kolorit a výnimočnú atmosféru Bytče.

01.02.2018 13:00
debata
Synagóga v Bytči kedysi... Foto: Archív OZ na záchranu bytčianskej synagógy
Synagóga Bytča Synagóga v Bytči kedysi...
Bytčianska synagóga má po opravenej streche už aj nové stropy, chystá sa výmena okien, ktoré si ľudia ochotní pomôcť môžu adoptovať a aj tak prispieť k záchrane národnej kultúrnej pamiatky.

Pred desiatimi rokmi zo strechy vyrastali náletové dreviny, cez víchricou poškodenú krytinu zatekalo, na stenách boli hanlivé nápisy na adresu Židov, hákové kríže. To všetko je už minulosťou, do poriadku to dal ešte predchádzajúci majiteľ synagógy Občianske združenie Biblické centrum. Opravili krov, vymenili krytinu, zabezpečili sanáciu voči vlhkosti. Okrem toho zabezpečili reštaurátorsky prieskum aj projekt na rekonštrukciu.

Dobre naštartovaný proces záchrany však na niekoľko rokov ustal pre spory o pozemok a exekúciu. Tie sa nedávno podarilo úspešne vyriešiť, pozemok odkúpilo mesto a o budovu sa v súčasnosti stará Občianske združenie Na záchranu bytčianskej synagógy, ktoré vyplatilo a vyrovnalo exekučné konanie. A už dva roky úspešne pokračuje aj v záchrane pamiatky.

... a dnes. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Synagóga Bytča ... a dnes.

Drevomorka ničila stropy

Dobrovoľníci sa museli popasovať s veľkým problémom, ktorý bol následkom aj toho, že do budovy roky zatekalo. Rozšírila sa tam nebezpečná drevokazná huba – drevomorka. „Drevomorkou boli napadnuté stropy. Korene prerastali cez drevo a hrozilo, že by huba mohla napadnúť aj iné trámy či nosné priečky. To sme museli prioritne riešiť,“ povedal Michal Filek z OZ Na záchranu bytčianskej synagógy.

Stropy, ktoré drevomorka napadla, boli úplne zničené a zlikvidovať ich musela špecializovaná firma. Nahradili ich novými. Na stropoch balkónov sa nachádzali pôvodné ornamenty. Niektoré sa podarilo zachrániť, tie, ktoré boli zničené drevomorkou, reštaurátori znovu namaľujú a budú presnými kópiami pôvodných kresieb. „Maľovanú výzdobu reštaurátori dali preč. Tá, čo bola poškodená drevomorkou, sa zakreslila presne v mierke jedna ku jednej, aby sa mohla obnoviť a rekonštruovať,“ hovorí riaditeľ Krajského pamiatkového úradu v Žiline Miloš Dudáš.

Práce na výmene stropov trvali do decembra. Občianske združenie na ne získalo finančné prostriedky z dotácie ministerstva kultúry z programu Obnovme si svoj dom.

Zachované pôvodné maľby na stropoch. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Synagóga Bytča Zachované pôvodné maľby na stropoch.

Na rade sú okná

Aj teraz požiadali dobrovoľníci, ktorí zachraňujú synagógu, o podporu ministerstvo kultúry. Príspevok chcú využiť na okná a dvere. „Potrebujeme vymeniť okná. Chceme budovu uzavrieť, a potom by sme chceli postupovať v obnove a reštaurovaní vnútra synagógy,“ dopĺňa Filek. Staré okná sú prehnité a zničené, preto ich plánujú nahradiť novými, okrem dvoch zachovaných originálov. Ostatné budú kópiami pôvodných okien, dajú ich vyrobiť umelecko-remeselným spôsobom.

Okrem toho rozbehli aj zbierku – Adoptuj si svoje okno v synagóge, kde môžu dobrovoľníci prispieť na výmenu okien, keby nestačil grant z ministerstva. Meno darcu bude vyznačené na konkrétnom okne.

Vidieť, že budova si vyžaduje ešte veľa práce. A tie napredujú síce pomaly, ale isto. Sú závislé od toho, ako sa OZ Na záchranu bytčianskej synagógy darí získavať prostriedky. Či už cez granty, alebo od sponzorov a dobrovoľných darcov. Medzi nimi sú aj dve veľké mená, dvaja čestní občania Bytče, za ktorých je občianske združenie veľmi vďačné. Jedným z nich je Pavel Král, ktorý žije v Prahe. Synagógu v Bytči často navštevoval a prispel napríklad aj na okno, ktoré je už osadené nad vstupnými dverami do synagógy. Je to zatiaľ rám, na jar, keď to počasie dovolí, doň pribudnú aj vitrážové výplne. A tiež Ivan Otto Schwarz, slovenský letec, ktorý sa počas vojny podieľal na potopení nacistickej lode. Schwarz vyrastal v Bytči, 4. januára tohto roku zomrel ako 94-ročný v Londýne.

Pamiatka i vzácna spomienka

Synagóga v Bytči bola postavená v roku 1801, o 85 rokov neskôr ju dal opraviť a prestavať barón Leopold Popper, zakladateľ známeho bytčianskeho pivovaru. Synagóga je hneď vedľa pivovaru. A len rieka a cesta ju delia od areálu Bytčianskeho zámku. Po vojne už synagóga neslúžila ako objekt židovského náboženského významu. Bol tam sklad roľníckeho družstva. Keď skrachovalo, budova začala chátrať. Dostala ju banka a až do roku 2002 bola na predaj cez realitnú kanceláriu, kým ju nezískalo Biblické centrum. Od roku 2016 sa budovu snaží zachrániť a obnoviť OZ Na záchranu bytčianskej synagógy.

Židovská komunita v Bytči bola kedysi veľmi silná a prispela k rozvoju mesta. Druhá svetová vojna okrem vyvraždenia židovskej komunity v Bytči znamenala aj vyplienenie synagógy. Z 364 Židov odvezených do koncentračných táborov prežilo len pár, 303 zahynulo počas holokaustu. Občianske združenie Na záchranu bytčianskej synagógy má mnoho plánov na záchranu vzácnej pamiatky. „Treba tu riešiť vodu, elektrinu, možno toalety,“ spomenie časť z nich Michal Filek zo združenia. Dúfa, že budú úspešní v žiadosti o príspevok na okná, ale aj pri ďalších, uchádzať by sa chceli aj o Nórske fondy. Ak sa podarí dohodu uzavrieť, budú tam môcť bývať akcie už nielen počas leta. Do súčasnosti sa tam podarilo zorganizovať koncerty, divadelné predstavenie o Anne Frankovej, cyklus prednášok AHA! Synagóga, výstavu historických fotografií.

Po obnove má byť bytčianska synagóga sprístupnená verejnosti a slúžiť na kultúrne účely. „Budova má pamiatkovú hodnotu, ale aj spomienkovú, na ľudí, čo tu žili. Tých, ktorých počas vojny vyviezli do koncentračných táborov a takmer všetci zahynuli. Chceli by sme si ich tu pripomínať,“ uzatvára Filek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #synagóga #kultúrna pamiatka #Bytča