Stopy podvodníkov zo žilinských vianočných trhov viedli do Česka

Stopy po troch mladíkoch, ktorí platili pred Vianocami na žilinských trhoch falošnými päťdesiateurovkami, zaviedli vyšetrovateľov do susedného Česka. Tam vyšlo najavo, že nie sú namočení len do falšovania peňazí, ale aj do obchodu s drogami.

01.02.2018 16:00 , aktualizované: 16:54
falšované bankovky Foto:
Zadržané falošné bankovky. Páchatelia ich rozmieňali na vianočných trhoch v Žiline.
debata

Aj web denníka Pravda v polovici decembra zverejnil fotografiu muža, po ktorom pátrala žilinská polícia v súvislosti s nepravými bankovkami v tržbe obchodníkov na vianočných trhoch. Majitelia falzifikátov robili chyby a pri platení budili podozrenie.

Nakupovali punče, občerstvenie či drobný tovar za čo najnižšie sumy, jeden- až dvojeurové a platili päťdesiateurovkou, aby mali čo najvyšší výdavok. Jedného z nich si dokonca predavačka aj odfotila, čo bolo pre vyšetrovanie kľúčovým momentom. Navyše sa pohybovali na miestach, kde ich zachytili kamery.

Dolapiť jedného z páchateľov sa polícii podarilo ešte pred Vianocami aj vďaka predajcovi, ktorému sa nepozdávalo jeho podozrivé správanie. V tom čase už bola medzi obchodníkmi rozšírená výstraha pred falzifikátmi. „Majiteľ stánku ho chytil a odovzdal prítomnej policajnej hliadke,“ opísal Jaroslav Tomek, riaditeľ Kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Žiline. Dvadsaťročný muž sa priznal a o mesiac sa žilinskej polícii ohlásili aj jeho dvaja kumpáni (20– a 21-ročný).

Falzifikáty podľa záveru Národnej banky Slovenska patrili k tým menej vydareným, zrejme aj preto nimi páchatelia platili najmä po zotmení. Objednali si ich cez internet, za 200 kusov falošných 50-euroviek zaplatili 27-tisíc korún českých. Polícia má len malú časť z nich. Zatiaľ sa nevie, kto ich vyrobil. „To, že boli získané cez internet, je ďalším predmetom vyšetrovania a preverovania. Páchatelia bankovky uviedli do obehu pravdepodobne vo viacerých mestách, nielen v Žiline,“ dodal Pavol Beliš, zástupca riaditeľa žilinskej kriminálnej polície. Partička chcela s falzifikátmi preraziť aj vo Viedni či Bratislave, kde sa jej však nedarilo.

Počas vyšetrovania sa páchatelia priznali nielen k falzifikátom, ale aj k drogám, s ktorými mali obchodovať v Česku. Informácie slovenskí policajti odovzdali českým kolegom. Tí mali jedného z páchateľov už „rozpracovaného“ v súvislosti s predajom extázy pred diskotékami najmä v Českom Těšíne. „Muži získali približne 800 tabliet extázy cez internet, čiastočne ju rozpredali a zvyšok ukryli v škatuli a zakopali v lese,“ priblížil Pavel Tvrdý, zástupca vedúceho územného odboru Karviná moravskosliezskej krajskej polície.

Ak obvineným dokážu zločin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí, hrozí im 7– až 10-ročný trest. Jeden z trojice je vo vyšetrovacej väzbe na Slovensku, ďalší dvaja sú stíhaní na slobode. Nie je vylúčené, že prípad po skončení vyšetrovania odovzdajú slovenskí policajti českým kolegom. „Základ je, aby sa na Slovensku zabezpečili všetky úkony – aby v prípade napríklad odovzdania trestného stíhania štátny zástupca v ČR už nemusel žiadať Slovensko o nejaké ďalšie úkony,“ uviedol hovorca Krajskej prokuratúry v Žiline Milan Cisárik. Zhruba podobná trestná sadzba za falšovanie peňazí, ako na Slovensku, hrozí páchateľom aj v Česku. Za obchodovanie s drogami je to päťročný trest.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #obvinenie #falšovanie #vianočné trhy #bankovky #falšovanie peňazí