Bez pitnej vody už nie je na Žitnom ostrove ani jedna obec

Vodu z vodovodu už môžu používať aj na pitie vo všetkých obciach v okrese Dunajská Streda, v ktorých Regionálny úrad verejného zdravotníctva vydal ešte v decembri zákaz používania vody z vodovodu na pitie, varenie a prípravu potravín z dôvodu prekročenia hraničnej hodnoty pesticídu atrazín. Poslednou, v ktorej zákaz zrušili bola obec Blatná na Ostrove bola posledná, informoval Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR).

05.02.2018 14:32
debata

Vodárenská spoločnosť v rámci riešenia havarijnej situácie zabezpečila úpravu vody pri jej zdroji aktívnym uhlím. „ÚVZ SR vlastnými odbermi a analýzami pitnej vody potvrdil účinnosť vykonaných opatrení a vyhovujúcu kvalitu pitnej vody v ukazovateli atrazín,“ uviedol úrad vo vyhlásení. Úrad zároveň upozornil, že obec Kvetoslavov nemá verejný vodovod, takže monitoring pitnej vody v obci nevykonávajú. Zodpovednosť za vytvorenie podmienok pre zásobovanie obyvateľov pitnou vodou je v kompetencii obce.

Úrad verejného zdravotníctva upozornil, že orgány verejného zdravotníctva monitorujú kvalitu pitnej vody vo verejných vodovodoch, v ich kompetencii však nie je sledovanie kvality podzemných vôd ani vykonávanie opatrení na ich ochranu, vrátane likvidácie ich kontaminácie. Úrad bude v analýzach vody z vodovodov v okrese Dunajská Streda pokračovať. Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Dunajskej Strede zakázal v polovici decembra používanie pitnej vody v obciach Trstená na Ostrove, Baka, Jurová, Holice, Blatná na Ostrove ako aj v Kvetoslavove, pretože nebola po zdravotnej stránke bezpečná. Západoslovenská vodárenská spoločnosť zabezpečila v týchto obciach dodávku pitnej vody cisternami. Vodu z vodovodu však bolo možné používať na osobnú hygienu, ako aj na upratovanie domácností. Prevádzkovateľ verejných vodovodov začal okamžite s vykonávaním nápravných opatrení a s montážou úpravní vody pre jednotlivé vodovody.

Atrazín, ktorý sa v pitnej vode v okrese Dunajská Streda nachádzal, je herbicíd, ktorý sa v minulosti používal na likvidáciu buriny v porastoch kultúrnych plodín. Ministerstvo životného prostredia v reakcii na túto situáciu informovalo, že Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) vykoná mimoriadne kontroly poľnohospodárskych prevádzok v okrese Dunajská Streda. Bude pritom zisťovať, či tamojšie poľnohospodárske prevádzky neznečisťujú zdroje pitnej vody.

Opozičná strana Sloboda a Solidarita chce v tejto súvislosti predložiť na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh nového zákona, ktorý by mal zabezpečiť ochranu Žitného ostrova. Majú v ňom byť zadefinované podmienky ochrany, povinností hygieny, monitorovacích organizácií, ako aj povinnosť vzájomného informovania sa s cieľom ochrany podzemných vôd Žitného ostrova, ktorá je zásobárňou pitnej vody pre 13 miliónov ľudí. Poslankyňa NR SR za SaS Anna Zemanová vyjadrila presvedčenie, že v prípade kontaminácie atrazínom muselo ísť o úmyselné znečistenie alebo o zanedbanie povinností zo strany prevádzkovateľa – Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti a štátnych orgánov. Poukázala na to, že atrazín sa prvýkrát objavuje v blízkosti spomínaných obcí už v roku 2009. „Trvám na tom, aby zodpovedné orgány zmapovali, odkiaľ sa jed vzal a ako sa šíri, aby sa ľudia nemuseli báť o svoje zdravie,“ zdôraznila.

debata chyba
Viac na túto tému: #pitná voda #Žitný ostrov #atrazín