V Petržalke pribudli polopodzemné kontajnery

V hlavnom meste SR Bratislave pribudli ďalšie polopodzemné kontajnery. Po Starom Meste a Vrakuni je ďalšou bratislavskou mestskou časťou s polopodzemnými kontajnermi Petržalka. Nové stanovište so šiestimi nádobami na Budatínskej ulici 17 uviedol do používania primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal. Najväčšou výhodou je estetický vzhľad stojiska. Kontajnery osadila mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO).

06.02.2018 14:17
zberne nadoby, polopodzemné kontajnery Foto:
Nové stanovište s polopodzemnými kontajnermi so šiestimi nádobami je na Budatínskej ulici 17.
debata (1)

Tri petržalské kontajnery sú na zmesový komunálny odpad, zvyšné sú na triedený odpad – papier, plasty a sklo. Kontajnery na papier a plasty majú objem päť metrov kubických, kontajner na sklo má objem tri metre kubické. Polopodzemný kontajner tvorí zberné vrece, ktoré je v hĺbke približne 1,5 metra, telo šachty, plášť, oceľová konštrukcia s okom na vývoz, hlavné veko a veko plniaceho otvoru. Jeden polopodzemný kontajner s objemom päť metrov kubických nahradí šesť 1 100 litrových kontajnerov a 55 120 litrových kontajnerov.

Osadenie šiestich polopodzemných kontajnerov na Budatínskej ulici trvalo šesť týždňov. Celkové náklady na jedno stanovište, kde je šesť kontajnerov, sú približne 20-tisíc eur. Táto čiastka zahŕňa vypracovanie projektu, dodanie a montáž kontajnerov, projektovú dokumentáciu, inžiniersku činnosť, stavebné práce, dodanie a montáž monitorovacieho zariadenia na kontrolu naplnenia kontajnerov.

Nádoby vyprázdňujú zo spodnej časti zberového vreca, a tak otvor na hádzanie odpadu ostáva čistý. Manipulácia s kontajnerom pri vývoze je podľa spoločnosti OLO jednoduchá, čistá, hĺbka kontajnera znemožňuje ďalšie vyberanie jeho obsahu, čo bráni znečisťovaniu okolia. Konštrukcia kontajnerov tiež bráni prístupu zvierat a hmyzu k odpadu. Okrem Budatínskej 17 v Petržalke sú stanovištia polopodzemných kontajnerov v lokalite Žižkova – Zuckermandel v Starom Meste a na Stavbárskej ulici v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa.

Na polopodzemných kontajneroch v Petržalke sú aj nálepky s informáciou pre obyvateľov o tom, ako správne triediť odpad a čo sa s konkrétnym druhom odpadu deje ďalej. Takéto nálepky postupne pribudnú na všetkých zberných nádobách v hlavnom meste.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #OLO #polopodzemné kontajnery