Matúš Vallo je prvým kandidátom na primátora Bratislavy

Architekt, aktivista a hudobník Matúš Vallo ako prvý oficiálne oznámil kandidatúru na post bratislavského primátora. O funkciu sa chce uchádzať ako občiansky kandidát s podporou tímu odborníkov zjednotených pod názvom Team Vallo.

13.02.2018 13:15
debata
zväčšiť Kandidát na post primátora mesta Bratislava... Foto: SITA, Diana Černáková
matúš vallo Kandidát na post primátora mesta Bratislava Matúš Vallo.

Bratislava pozná prvé meno kandidáta na primátora hlavného mesta. O funkciu chce v novembrových voľbách zabojovať architekt, mestský aktivista s člen kapely Para Matúš Vallo. Bratislava má podľa neho problémy, ktoré sa roky nedarí vyriešiť. Má však aj čo ponúknuť a práve preto podľa jeho slov potrebuje schopných ľudí, ktorí dokážu využiť jeho potenciál a prejsť od slov ku činom.

„Som rodený Bratislavčan a toto mesto už 40 rokov milujem. Pochopil som, že je lepšie navrhovať funkčné riešenia, ako stále niečo kritizovať. Často som počúval, že to nejde, je to komplikované, nedá sa. Odmietam si na to zvyknúť. Preto som založil Plán Bratislava – združenie vyše 60 profesionálov, odborníkov na rôzne mestské problémy. Vznikol tak plán pre lepšie mesto. Aby sme ho dokázali realizovať, rozhodol som sa kandidovať,“ povedal Vallo.

Plán Bratislava bude verejne dostupný dokument a vďaka úspešnej crowdfundingovej kampani vyjde aj knižne. Vallo sa chce sústrediť na päť oblastí, ktoré považuje za kľúčové. „Témy, ktorým budem od prvého dňa na magistráte venovať mimoriadnu pozornosť sú verejný priestor, životné prostredie, doprava, regulácia výstavby a rozvoj mesta a v neposlednom rade ľudia,“ dodal kandidát na primátora.

zväčšiť Na snímke hudobník, architekt Matúš Vallo počas... Foto: TASR, Marko Erd
matúš vallo Na snímke hudobník, architekt Matúš Vallo počas tlačovej konferencie, na ktorej ohlásil svoju kandidatúru na post primátora Bratislavy.

Team Vallo tvoria odborníci, ktorí sú podľa jeho slov pripravení tento plán realizovať či už ako kandidáti na funkcie v miestnych a mestskom zastupiteľstve alebo experti, o ktorých sa bude môcť nový primátor oprieť pri zavádzaní riešení do praxe.

Do volieb ide ako občiansky kandidát. „Netajíme sa tým, že že sa rozprávame o určitej spolupráci so stranami Progresívne Slovensko a Spolu. Sú v nich ľudia, s ktorými máme podobné hodnoty. Určite sa nebudeme rozprávať so stranami ako sú Kotlebova, Sme rodina, Smer a SNS,“ povedal Vallo.

Za samozrejmosť považuje transparentný účet. „Budeme sa usilovať o sponzorov a donorov, ale najmä podporu verejnosti formou crowdfundingu. Kampaň bude aj o komunite ľudí, ktorí sa vedia zomknúť a pracovať za spoločnú vec. Určite nezoberieme peniaze od developerov, ani od nikoho, kto má nejaké obchodné vzťahy s mestom, ani peniaze, o ktorých pôvode máme pochybnosti,“ uviedol Vallo.

Počas kampane plánuje stráviť veľa času v uliciach medzi ľuďmi. „To je pre mňa základ, vypočuť si čo najviac ľudí. Nebránime sa však ani vonkajšej reklame, bude to však druh, ktorý nepovažujeme za reklamný smog,“ dodal.

Team Vallo tvoria odborníci z rôznych oblastí

Medzi nimi zakladateľka viacerých úspešných iniciatív a račianska poslankyňa Lenka Antalová Plavuchová, architekt Adam Berka, odborníčka pre sociálnu oblasť Lýdia Brichtová, konzultant pre dopravné stavby František Brliť, odborník na školstvo Vladimír Burjan, jeden zo zakladateľov občianskeho združenia Vagus, ktoré pomáha ľuďom bez domova Sergej Kára, odborník v oblasti partcipácie Jakub Kmeť, právnik a odborník pre oblasť verejnej správy Bruno Konečný, dopravná inžinierka Táňa Kratochvílová, konzultantka v odpadovom hospodárstve Ivana Maleš, predseda OZ Naše Karpaty Jakub Mrva, člen Komsisie dopravy a informačných systémov hlavného mesta a člen výkonnej rady OZ Cyklokoalícia Peter Netri, ľudskoprávny aktivista Laco Oravec,IT konzultant a člen OZ Lepšia doprava Tomáš Vašek a environmentalistka Annamarie Velič.

Hovorí sa o viacerých menách

Matúš Vallo je prvým, kto oficiálne ohlásil kandidatúru na primátora Bratislavy. Súčasný primátor Ivo Nesrovnal pred novinármi uviedol, že touto témou sa ešte nezaoberal. Kandidatúru zvažuje aj bývalý šéf RTVS Václav Mika. Ambíciami zabojovať o primátorskú stoličku sa netajili ani starosta Vajnôr Ján Mrva či starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová. Ako o možnom kandidátovi opozície sa hovorí aj o poslancovi Jánovi Budajovi. Bývalý primátor Milan Ftáčnik sa chce do marca rozhodnúť, akým spôsobom sa zapojí do novembrových volieb. Kandidatúru podľa TASR zvažuje aj starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #matúš vallo #Plán Bratislava