Na sviatok zaľúbencov ožije v Banskej Štiavnici Sládkovič

Zaľúbené pohľady, drobné darčeky a milé slová. Na sviatok Valentína, ktorý je aj Dňom zaľúbencov a ktorý si pripomíname v stredu, tieto minivyznania akosi patria k sebe. Možno viac ako inokedy. Veľmi špeciálneho Valentína v stredu organizujú v Banskej Štiavnici. Jeho hlavnými postavami budú zamilované dvojice a spisovateľ Andrej Sládkovič, ktorý "ožije" a prihovorí sa zaľúbencom.

14.02.2018 14:28
Archív lások Banská Štiavnica Foto: ,
Archív lások so Schránkami lásky. Zatiaľ je z nich vyznaniami lásky zaplnená stovka. Na fotka je manažérka epicentra Katarína Javorská.
debata

Osobnosť tohto výnimočného človeka, ktorý je súčasťou našich dejín, je úzko spätá s Banskou Štiavnicou kvôli jeho láske Maríne. Ako mladý muž bol do nej zamilovaný a svoju lásku jej vyznal v básni s 2 900 veršami, vďaka čomu je považovaná za najdlhšiú ľúbostnú báseň na svete. Marína Pischlová žila práve v Banskej Štiavnici v dome na námestí, ktorý je známy aj ako Dom Maríny.

Vlani na sviatok zaľúbených aktivisti z neziskovej organizácie Marína a Sládkovič, ktorí dom kúpili a prevádzkujú, organizovali večerné premietanie zamilovaných odkazov na fasádu tohto objektu. Odvtedy sa im ho podarilo zrenovovovať a zriadiť v ňom tzv. Epicentrum lásky. S Marínou, či Sládkovičom ožívajúcich vďaka high-tech technológii na obrazoch, rôznymi atrakciami a najmä Archívom lások. Ten pozostáva z rukopisu básne Marína. „Je vytvorený zo strôf a veršov básne, ku každému písmenku, znaku, alebo medzere v básni je priradená jedna Schránka lásky. Tých je takmer 100-tisíc a sú pripravené navždy uschovať a ochrániť skutočné príbehy lások,“ vysvetľuje manažérka epicentra Katarína Javorská.

Stredajší večer prichystalo Epicentrum lásky pre zaľúbencov niečo špeciálne. Opäť umožnia zamilovaným dvojiciaciam z celého Slovenska, ale aj zahraničia vyznať si lásku cez ducha Maríny a Sládkoviča, ale ich vyznania budú prezentované inak ako vlani. „Svoje Valentínske vyznania nám môžu ľudia posielať v textovej podobe cez našu facebookovú stránku. Počas Valentínskej noci ich priamo z Epicentra lásky naživo cez lifestream na našom Facebooku bude čítať Andrej Sládkovič v podaní charizmatického herca Róberta Rotha,“ hovorí Javorská.

Práve Róbert Roth predstavuje Sládkoviča na jednom z obrazov v Dome Maríny. Tie vďaka moderným technológiám ožívajú a Sládkovič, alias Roth debatuje pred návštevníkmi o svojom príbehu lásky nielen s Marínou, ale aj jej matkou a Maríniným budúcim manželom. Živé vysielanie s vyznaniamu začne o ôsmej hodine večer a zaľúbené dvojice si k nemu môžu vybrať ľubovoľný verš z básne Marína. Oboje im zarecituje autor zaľúbenej básne, ktorého láska k Maríne zostala nenaplnená.

Stredajší deň zamilovaných je pre zaľúbencov aj príležitosťou stať sa novým členom Archívu lások v Dome Maríny a mať tam svoju Schránku lásky. Javorská podotýka, že členov prijímajú pri mimoriadnych príležitostiach, ktoré sú len niekoľkokrát v roku. Jeden z takých dní je práve v stredu. Aktuálne má archív sto členov.

Archív lások v Banskej Štiavnici obsahuje... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Archív lások Banská Štiavnica Archív lások v Banskej Štiavnici obsahuje takmer 100-tisíc Schránok lásky.

Deň zamilovaných si v stredu rôznymi aktivitami pripomenú ľudia aj v iných slovenských mestách. Napríklad v Lučenci sa budú podľa hovorkyne metského úradu Márie Bérešovej pohybovať medzi 10. a 13. hodinou Valentínske hliadky. Každý pár zaľúbencov, ktorý sa pred nimi pobozká, odmenia sladkosťou.

„Od 19. hodiny budeme potom v kine Apollo premietať film Zúfalé ženy robia zúfalé veci. Prvých päťdesiať párov bude mať vstup zdarma. Zároveň ponúkame zamilovaným párom možnosť získať Valentínku s vlastnou fotografiou. Fotenie bude pripravené vo foyer kina Apollo hodinu pred premietaním filmu,“ informovala Bérešová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #Valentín