Polopodzemné kontajnery už môžu využívať aj v Ružinove

Ďalšie polopodzemné kontajnery v hlavnom meste SR Bratislave pribudli v Ružinove. Po Starom Meste, Vrakuni a Petržalke nové stanovište s piatimi nádobami pribudlo na Družicovej ulici. Najväčšou výhodou je estetický vzhľad stojiska. Kontajnery osadila mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO).

21.02.2018 13:00
BRATISLAVA: polopodzemné kontajnery, ružinov Foto: ,
Po Starom Meste, Vrakuni a Petržalke sú polopodzemné kontajnery aj v Ružinove na Družicovej ulici.
debata (1)

Dva ružinovské kontajnery sú na zmesový komunálny odpad, zvyšné sú na triedený odpad – papier, plasty a sklo. Kontajnery na zmesový odpad, papier a plasty majú objem päť metrov kubických, kontajner na sklo má objem tri metre kubické. Polopodzemný kontajner tvorí zberné vrece, ktoré je v hĺbke približne 1,5 metra, telo šachty, plášť, oceľová konštrukcia s okom na vývoz, hlavné veko a veko plniaceho otvoru. Jeden polopodzemný kontajner s objemom päť metrov kubických nahradí šesť 1 100 litrových kontajnerov a 55 kusov 120 litrových kontajnerov.

Celkové náklady na jedno kontajnerové stanovište sú približne 20-tisíc eur. Táto čiastka zahŕňa vypracovanie projektu, dodanie a montáž kontajnerov, projektovú dokumentáciu, inžiniersku činnosť, stavebné práce, dodanie a montáž monitorovacieho zariadenia na kontrolu naplnenia kontajnerov.

Nádoby vyprázdňujú zo spodnej časti zberového vreca, a tak otvor na hádzanie odpadu ostáva čistý. Manipulácia s kontajnerom pri vývoze je podľa spoločnosti OLO jednoduchá, čistá, hĺbka kontajnera znemožňuje ďalšie vyberanie jeho obsahu, čo bráni znečisťovaniu okolia. Konštrukcia kontajnerov tiež bráni prístupu zvierat a hmyzu k odpadu.

Projekt bude pokračovať

Okrem ružinovskej Družicovej ulice sú stanovištia polopodzemných kontajnerov v lokalite Žižkova – Zuckermandel v Starom Meste i na Stavbárskej ulici v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa. Začiatkom februára tiež pre ľudí sprístupnili kontajnery na Budatínskej 17 v Petržalke.

Prvý projekt polopodzemných kontajnerov v hlavnom meste bratislavský magistrát otvorením stojiska v Ružinove ukončil. V tomto projekte však chcú podľa primátora Iva Nesrovnala pokračovať. Záujem o vybudovanie takýchto kontajnerov prejavilo viac ako dvanásť bratislavských lokalít. V niektorých prípadoch vydali aj súhlas hlavného mesta na ich osadenie. Sú to lokality Južné mesto, Zóna B1, novostavba Slnečnice v bratislavskej Petržalke, Urban Residence (mestská časť Rača), či Vinohrady Villa – Park pod Kolibou (mestská časť Nové Mesto). Predbežný súhlas na vybudovanie polopodzemných kontajnerov majú aj bytové domy Miletičova 31 – 35 a 37 – 39 v Ružinove.

Informačné nálepky

Na polopodzemných kontajneroch v Ružinove i v Petržalke sú aj nálepky s informáciou pre obyvateľov o tom, ako správne triediť odpad a čo sa s konkrétnym druhom odpadu deje ďalej. Takéto nálepky postupne pribudnú na všetkých zberných nádobách v hlavnom meste.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Ružinov #polopodzemné kontajnery