Zemanová: Znečistená pitná voda sa nachádza aj v obci Veľká Paka

Znečistená pitná voda na Žitnom ostrove sa nachádza aj v obci Veľká Paka v okrese Dunajská Streda, z ktorej je zásobovaná aj obec Mierovo. Informovala o tom poslankyňa NR SR a tímlíderka SaS pre životné prostredie Anna Zemanová.

27.02.2018 16:34
kohútik, voda, Kapské Mesto, JAR, sucho Foto:
Ilustračná snímka.
debata (1)

„Ďalší vodárenský zdroj bol zasiahnutý atrazínom vo Veľkej Pake. Namiesto toho, aby sa hľadal pôvod, dávajú sa výnimky na používanie tejto znečistenej vody pre účely pitnej vody,“ povedala Zemanová. Poukázala na to, že o tejto situácii bola informovaná obec Veľká Paka, avšak Mierovo o rozhodnutí Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Dunajskej Strede informované nebolo. Zemanová vyzdvihla, že ide o celospoločenský problém, na ktorý okrem politikov poukazujú aj ochranári.

Prvá skúška vody v tejto oblasti vykázala mierne zvýšenú hladinu atrazínu, avšak posledné odbery ukázali, že má klesajúcu tendenciu. „Situácia, ktorá sa deje na Žitnom ostrove, je porovnateľná s haváriou, ktorá sa stala pred 50 rokmi v Slovnafte. Možno aj horšia, pretože jed, ktorý sa nachádza na Žitnom ostrove v hlbokých vrstvách, je tak rozsiahlo znečistený, že ohrozuje kvalitu pitnej vody v tejto zásobárni,“ povedala Zemanová. V tom čase 120.000 obyvateľov z Bratislavy nemohlo piť vodu a takmer rok im rozvážali vodu cisterny.

SaS žiada vládu, aby bol v mene ľudí žijúcich v tejto oblasti vykonaný monitoring kvality vody, aby vedeli, akú vodu pijú. „Žiadame, aby bolo zvolené odborné konzílium odborníkov, ktorí navrhnú spôsob riešenia, monitorovania a konkrétnych opatrení,“ povedala Zemanová s tým, že chcú navrhnúť aj zvolanie mimoriadneho Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, na ktorom by sa zúčastnil aj minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). Poslankyňa NR SR Jana Cigániková (SaS) uviedla, že sa pokúsi zaoberať znečistenou vodou aj na Výbore NR SR pre zdravotníctvo, pričom chce, aby sa touto problematikou zaoberali oba výbory spoločne.

„Atrazín môže mať negatívny vplyv na hormonálny systém a na vývoj a rast živých organizmov už pri nízkych koncentráciách,“ povedala Cigániková. Doplnila, že envirorezort sa zaviazal vykonať v oblasti Žitného ostrova kontrolné analýzy, pričom výsledky nie sú dodnes známe.

Hovorca Ministerstva životného prostredia SR Tomáš Ferenčák uviedol, že na zvýšení ochrany vody na Slovensku sa intenzívne pracovalo ešte pred samotným medializovaným výskytom pesticídu a v tejto súvislosti sa i naďalej pracuje. „Čo sa týka samotnej situácie v niektorých obciach na Žitnom ostrove, ministerstvo konalo ešte v decembri aj nad rámec svojich kompetencií. Minister životného prostredia sa skontaktoval s predstaviteľmi úradu verejného zdravotníctva, navštívil dotknutú lokalitu a stretol sa so starostami a ľuďmi, ktorí tam žijú. Minister spustil aj mimoriadne kontroly poľnohospodárskych subjektov prostredníctvom Slovenskej inšpekcie životného prostredia,“ priblížil Ferenčák. Doplnil, že ak budú výsledky hotové a právoplatné, budú zverejnené.

Envirorezort sprísnil aj dozor nad používaním agrochémie v chránených vodohospodárskych oblastiach. Novelu už podpísal prezident. „Parlamentom prešla napriek skutočnosti, že ju poslankyňa Zemanová nepodporila. Predstavuje nevyhnutný krok k ďalším riešeniam,“ uviedol hovorca envirorezortu.

Ministerstvo podniklo a podniká ďalšie kroky aj v spolupráci s inými rezortmi. „Ochrana vody si vyžaduje systémové, dlhodobé a predovšetkým odborné riešenie ako pre Žitný ostrov, tak pre ostatné chránené vodárenské oblasti,“ uzavrel Ferenčák.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pitná voda #Žitný ostrov #atrazín