Škoda po požiari historickej budovy v Košiciach je 740 000 eur

Výšku škody na budove na Železničnej ulici v Košiciach, ktorú 27. februára postihol požiar, stanovil jej vlastník - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) po podrobnom zdokumentovaní následkov na 740.000 eur. "Príčiny požiaru sú predmetom vyšetrovania," informovala v pondelok hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

05.03.2018 13:02 , aktualizované: 16:33
SR, požiar, strecha, hasiči, Daňový úrad, Košice Foto: ,
Požiar strechy na budove Daňového úradu v Košiciach 27. februára 2018.
debata

Budova je sídlom Daňového úradu Košice. ŽSR po odbornej prehliadke a stanovisku statika súhlasili, aby sa väčšina zamestnancov tohto úradu v pondelok vrátila do práce. Úplne sprístupnený bol suterén a prízemie historickej budovy, ktoré zostali požiarom nedotknuté.

„Na prvom poschodí pod horeniskom, to jest pozdĺž ulice Hviezdoslavova, ŽSR umožnili v niektorých priestoroch dočasný prístup určeným zamestnancom daňového úradu. V týchto priestoroch je ešte riziko, že po minulotýždňovom hasení vodou sa zmrznutá voda môže topiť, takže je potrebné monitorovať ďalší vývoj, či nebudú priestory ešte zatekať, respektíve vlhnúť. Budova je po požiari z 27. februára v zrekonštruovanej časti prevádzkyschopná, funguje prívod vody, kúrenie, ako aj IT siete,“ uviedla Pavliková.

Požiar budovy, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, vypukol 27. februára predpoludním v strešnej časti budovy. Tretie a podkrovné poschodie boli v čase vzniku požiaru vypratané, nakoľko v tejto časti sa realizuje druhá etapa rekonštrukcie budovy. Objekt bol postavený v dvoch fázach v rokoch 1913 – 1915 a 1923 – 1925.

Doposiaľ investovali 7,2 milióna eur

„Prvoradé z pohľadu ŽSR je teraz čo najskôr zabezpečiť dočasné zastrešenie poškodenej časti strechy na Hviezdoslavovej ulici, aby prípadné nepriaznivé poveternostné podmienky nespôsobili ďalšie škody. Zároveň bude vypracovaný projekt nového kompletného zastrešenia budovy,“ doplnila hovorkyňa.

Historická budova má dve podzemné a štyri nadzemné podlažia. ŽSR ju do svojho majetku nadobudli v roku 2013 na základe kúpnej zmluvy so Železničnou spoločnosťou Cargo Slovakia, a.s., za obstarávaciu cenu 12,6 milióna eur. Rekonštrukcia budovy začala v januári 2016 a je rozdelená na tri etapy. ŽSR doposiaľ do nej investovali 7,2 milióna eur.

Daňový úrad opäť funguje v štandardnom režime

Daňový úrad v Košiciach po minulotýždňovom požiari strechy sprístupnili pre verejnosť v rámci štandardných úradných hodín. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Ivana Skokanová, všetky činnosti sú zabezpečované v štandardnom režime.

V utorok (27.2.) a v stredu (28.02.) bol Daňový úrad Košice zatvorený, vo štvrtok (1.3.) a piatok ( 2.3.) bola podateľňa a klientska zóna pre občanov k dispozícii počas úradných hodín na zmenenej adrese – v budove daňového úradu na Tomášikovej ul. 35 (Košice). „Aj túto možnosť klienti daňové úradu využívali. Na Tomášikovej ulici sme počas minulého týždňa vybavili niekoľko desiatok klientov,“ doplnila Skokanová.

Utorkový požiar strechy budovy, v ktorej sídli Daňový úrad Košice, podľa hovorkyne nemal výrazné dopady na priestory využívané daňovým úradom. Keďže horela strecha šesťpodlažnej budovy a daňový úrad má od Železníc Slovenskej republiky prenajaté prvé a druhé nadzemné podlažie a prvé podzemné podlažie, tieto priestory požiar nezasiahol.

„Dokumentácia daňového úradu zostala nepoškodená vzhľadom na to, že sa uchováva v suteréne. Všetky daňové priznania sú navyše skenované, a teda ukladané aj elektronicky. Údaje o všetkých dokumentoch sú uložené aj v informačných systémoch finančnej správy – akékoľvek úradné záznamy sú vždy zaprotokolované,“ konštatovala Skokanová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #požiar #daňový úrad