Kontrola potvrdila, že trdelník v Skalici pečú podľa tradičnej receptúry

V týchto dňoch mestu Skalica doručili vyjadrenie zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR o kontrole výroby tradičného Skalického trdelníka. Kontrola potvrdila, že sa trdelníky pečú podľa tradičnej receptúry.

08.03.2018 12:37
skalica, trdelník Foto: ,
Príprava skalického trdelníka na festivale Trdlofest 2015 v Skalici.
debata (1)

Začiatkom tohto roka sa v médiách objavila správa o nekvalitnom zložení niektorých slovenských potravín. Diskutovalo sa aj o používaní nepovolených zložiek pri výrobe trdelníka. Mesto Skalica tak požiadalo o preverenie a potvrdenie zhody receptúry tradičného trdelníka, ktorý vyrábajú priamo v Skalici.

"Úrad potvrdil, že zo všetkých výsledkov skúšok, meraní, zistení, posudzovaní a vyhodnotení bola zistená zhoda vlastností certifikovaného výrobku a výrobného procesu, uviedol zástupca primátora Skalice Milan Roman.

Potvrdením certifikátu a vyjadrením príslušného úradu sa potvrdilo, že sa v tomto trdelníku nenájdu nevhodné zložky, akými sú umelý margarín alebo nepovolený emulgátor. "Mestský trdelník, ktorý vyrába Správa mestského majetku, teda spĺňa požadovanú historickú receptúru. V praxi to znamená, že ide presne o taký výrobok, aký vyrábali ešte naše staré mamy, dodal Roman.

V Skalici sa trdelník udomácnil koncom 18. storočia, keď do mesta prišiel bývať maďarský generál a básnik József Gvadányi a jeho sedmohradský kuchár. Ten stál podľa historických prameňov na začiatku trdelníkovej tradície.

Práve Skalický trdelník bol prvým pôvodným slovenským potravinárskym výrobkom, ktorý získal ochrannú značku Európskej únie. Od roku 2007 možno na výrobkoch, ktoré sú upečené podľa originálnej receptúry, nájsť modrý krúžok s týmto označením. Aktuálne ho majú právo vyrábať štyria certifikovaní výrobcovia.

Podľa smernice sa originálny trdelník pečie iba „vo vymedzenom území Slovenskej republiky ohraničenom zo severu štátnou hranicou s Českou republikou, západnú hranicu vymedzenej oblasti tvorí rieka Morava, južnú hranicu tvorí rieka Myjava a východnú hranicu od mesta Senica po štátne hranice s Českou republikou tvorí rieka Teplica“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #skalica #Štátna veterinárna a potravinová správa #trdelník #Skalický trdelník