Bratislavské zastávky MHD premenovali

Zálužická, Pod násypom či Regrútska. Dopravný podnik mesta Bratislavy od pondelka premenoval či upravil názvy takmer tridsiatich zastávok. Ide o jednu z najväčších zmien v cestovnom poriadku od začiatku 90. rokov. Pri vyhľadávaní na internete cestujúci nájdu zastávky pod pôvodnými aj pod novými názvami.

15.03.2018 15:00
autobusová zastávka, autobusy Foto: ,
Zastávky Štefanovičova a Žilinská dnes nesú nový názov Úrad vlády SR.
debata

Zastávky Park kultúry či Váhostav už cestujúci nenájdu. Po novom budú vystupovať či nastupovať na zastávke Kráľovské údolie resp. Pod gaštanmi. „Cieľom zmeny názvov niektorých zastávok je sprehľadnenie cestovania a zjednodušenie orientácie. Ide najmä o rozšírenie univerzálnych názvov, odstránenie neaktuálnych a komerčných názvov a spoločné názvy pre prestupné uzly,“ vysvetľuje hovorkyňa Dopravného podniku Adriana Volfová. Z celkového počtu 1 416 zastávok sa pre neaktuálny názov alebo opravu upravilo 21. „Pri siedmich ďalších zastávkach došlo k zjednoteniu. V prestupných uzloch ide tak o spoločný názov,“ dodáva Volfová.

Naspäť sa vrátili mená zastávok, ktorým už vypršali zmluvy na komerčné názvy. Zastávka Gagarinova-Rádio Europa 2 bude už len Gagarinova. Podnik tiež v názvoch opravil gramatické chyby, takže zastávka Fatruny je po novom Fafruny. Zastávky, ktoré niesli neaktuálny názov, dostali pomenovanie podľa najbližších ulíc. Zastávku VD Úsvit cestujúci nájde pod názvom Zálužická. Dopravný podnik tiež prešiel pri viacerých pomenovaniach k univerzálnym názvom, teda zohľadnil blízkosť železničnej stanice či úradov miestnych častí. V tomto balíku zmien sa tak ocitlo premenovanie zastávky Na vrátkach na ŽST Lamač alebo zastávky Šíravská na MiÚ Vrakuňa.

„Tabuľky s názvami na označníkoch zastávok aj vývesné papierové cestovné poriadky sú už všetky vymenené,“ dopĺňa Volfová. V nových vozidlách hlásiče oznamujú aktuálny názov zastávky. „Hlásiče sa prehrávajú online. V starých vozidlách to online nefunguje, preto je potrebné urobiť to ručne, čo sa udeje postupne v najbližšom čase,“ avizuje hovorkyňa. Informačné tabule vo všetkých autobusoch, trolejbusoch aj električkách sa tiež upravia v najbližších dňoch.

Kým niektoré zmeny považujú oslovení cestujúci za logické, pri iných nové názvy považujú za nepresné. „Čachtickú a Detviansku by som zlúčil pod názov Detvianska, nie Cintorín Rača. Aj tak návštevníkom bude po vystúpení z električky chvíľu trvať, kým zistia, kde vlastne ten cintorín je,“ myslí si Ivan. Niektorí zlučovanie názvov považujú za mätúce. „Osobne sa mi nepáči, keď má osem zastávok rovnaký názov, pri prestupovaní môže vzniknúť chaos,“ dodáva Karol.

Študenti, naopak, pozitívne vnímajú premenovanie zastávky Park kultúry (PKO) na Kráľovské údolie. „PKO už stratilo svoj zmysel, keďže ho rok-dva dozadu zbúrali. Názov dali pôvodný, historický, podľa názvu priľahlej ulice,“ vysvetľuje Ján. Študenti však zároveň s úsmevom priznávajú, že im pôvodný názov zastávky pri Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského bude chýbať. „PKO má isté spoločenské postavenie v modernej histórii Bratislavy. Za socializmu to bol pojem a je smutné, že sa naň zabudne,“ konštatuje Tomáš. Iní zmenu ešte nezaregistrovali. „MHD zvukovo stále hlási zastávku ako Park kultúry,“ dodáva Petra.

Vybrané premenované zastávky
pôvodný názov nový názov
Čachtická a Detvianska spoločný názov Cintorín Rača
Odborárske námestie a Mickiewiczova spoločný názov Americké námestie
Žilinská a Štefanovičova spoločný názov Úrad vlády SR
Legionárska Krížna
Na vrátkach ŽST Lamač
Šancová Karpatská
Kaštieľska Mierová
Cintorínska Ondrejský cintorín
Fatruny Fafruny
Hraničná-OC Retro Hraničná
Lediny a Hodonínska Pod násypom
Nevädzová-OC Retro Nevädzová
Park kultúry Kráľovské údolie
Pri starom letisku OC Vajnory
Shopping Park Soravia OC Rožňavská
Šíravská MiÚ Vrakuňa
Váhostav Pod gaštanmi
VD Úsvit Zálužická
Vojenský útvar Regrútska
Vrakuňa-záhrady Podpriehradná
Záhumenice-Drevona OC Rača
Zdroj: DPB

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Dopravný podnik Bratislava #autobusová zastávka