Malá obec zachraňuje faru, kde žila Timrava

Má vynovenú strechu, nové okná a dvere, no stále veľa častí v dezolátnom stave. O záchranu starej, stodeväťdesiatročnej fary v dedine Polichno v okrese Lučenec sa roky usiluje jej vlastník evanjelická cirkev aj samotná obec.

27.03.2018 16:00
timrava, políchno, fara Foto: ,
Fara v Polichne, kde žila a tvorila Božena Slančíková Timrava.
debata (6)

Pre Polichno je to významné miesto, pretože v tomto dome sa narodila, žila a tvorila významná slovenská prozaička a dramatička Božena Slančíková Timrava. Dom je národnou kultúrnou pamiatkou.

Podľa Pavla Kyseľa, starostu Polichna so 140 obyvateľmi, je objekt neobývaný od osemdesiatych rokov minulého storočia, odvtedy začal výrazne chátrať. „Faru dal postaviť pred 190 rokmi vtedajší kňaz, jej posledným obyvateľom bol tiež farár. Kňazom v Polichne býval aj otec Boženy Slančíkovej Timravy, ktorá sa tu narodila v októbri 1867 a žila u nás 42 rokov. Po smrti otca sa presťahovala k svojmu bratovi do Ábelovej, ktorý bol jej dvojčaťom a bol tiež farárom. Po vojne dožila v Lučenci, kde v roku 1951 zomrela a je pochovaná,“ povedal Kyseľ.

Známu spisovateľku na budove pripomína pamätná... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
timrava, políchno, fara Známu spisovateľku na budove pripomína pamätná tabuľa.

Dedinka neďaleko Lučenca nechcela nechať rodný dom Timravy osudu napospas. V roku 2011 sa jej podarilo z peňazí z verejnej zbierky vymeniť strechu, cez ktorú už do fary zatekalo a hrozil katastrofický scenár. V druhej polovici minulého roka získala ďalšie peniaze. „Z programu Obnovme si svoj dom z ministerstva kultúry sme dostali 10-tisíc eur. Sumu 1 600 eur k nim priložila obec a 1 500 eurami prispel aj biskupský úrad a novohradský seniorát. Z týchto peňazí nechali na budove vymeniť staré okná a dvere a urobila sa hydroizolácia objektu,“ spresnil starosta.

V starej fare, ktorá je na zozname národných kultúrnych pamiatok, je múzeum a miestnosť, v ktorej sa v zime slúžia pobožnosti. Budova potrebuje ďalšie financie na rekonštrukciu. Podľa Kyseľa najakútnejším problémom je stará a nevyhovujúca elektroinštalácia, ktorú treba vymeniť za novú. „Celkom na to potrebujeme 8-tisíc eur, z toho 3-tisíc v prvej etape. 1 500 už máme sľúbených od sponzora, ďalších 1 500 zháňame. Toto chceme zvládnuť do začiatku turistickej sezóny,“ verí.

Záchranárske práce si vyžiadajú ešte väčšie výdavky. Urobiť treba omietku, vymeniť podlahy, reštaurovať exponáty. Podľa starostu je na to potrebných okolo 50-tisíc eur. „Ako malá obec takéto peniaze samozrejme nemáme, budeme sa snažiť ich získať cez ministerstvo kultúry a ďalšie zdroje.“ Samospráva plánuje zachrániť aj hospodársku budovu na dvore fary. Pri žiadosti o dotácie sa bude opierať o štúdiu podoby farského areálu, ktorú pre Polichňanov vypracovali študenti architektúry. Bývalá hospodárska budova by mohla slúžiť ako školiace centrum.

Majitelia budovy fary spolu s obcou v týchto dňoch upratujú priestory, kde je múzeum, aby mohli čoskoro privítať prvých tohtoročných hostí. Múzeum je otvorené podľa potreby na požiadanie, sprievodcom návštev býva starosta. Podľa neho väčšina exponátov v ňom nie je pôvodných z čias Timravy, no zachovali sa tam skrine, ktoré využívala známa spisovateľka. „Ročne sa do múzea príde pozrieť okolo tisíc ľudí,“ dodal Kyseľ.

Polichno si okrem okrúhleho výročia postavenia fary pripomína tento rok aj okrúhle 230. výročie postavenia kostola a 90. výročie vybudovania vodovodu, ktorý bol pravdepodobne vôbec prvým v okrese Lučenec. Práve vodovod má súvis aj s významnou spisovateľkou, ktorá napísala také diela ako Ťapákovci či poviedku Skon Paľa Ročku. Vodovod čerpal vodu z Timravinho kopca cez pramene Timrava 1 a Timrava 2. Spolu s Timravinou studničkou to boli miesta, ktoré spisovateľka rada navštevovala a v lone prírody skladala vety do svojich poviedok. Nechala sa nimi inšpirovať natoľko, že si po nich zvolila aj pseudonymum Timrava.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Božena Slančíková-Timrava #Polichno #Timrava