Rómov z popradských Matejoviec do unimobuniek stále nepresťahovali

Rómov zo Staničnej ulice v popradskej mestskej časti Matejovce, ktorí prišli o bývanie po požiari z 22. februára, stále nepresťahovali do unimobuniek. Naďalej sú tak umiestnení v priestoroch Kina Máj v Poprade – Veľkej. Tento stav trvá aj napriek tomu, že unimobunky, ktorých nákup schválili poslanci mestského zastupiteľstva pred troma týždňami, už stoja na svojom mieste desať dní.

27.03.2018 14:14
SR Poprad Rómovia sťahovanie požiar situácia Foto: ,
Približne 100-člennú skupinu Rómov, ktorí prišli po požiari o strechu nad hlavou, presťahovali 3. marca 2018 z priestorov Základnej školy s materskou školou v Poprade - Matejovciach do Kina Máj.
debata

„Dôvodom zdržania je riešenie inžinierskych sietí, konkrétne napojenie unimobuniek na dostatočný zdroj energie a vody,“ zdôvodnil viceprimátor Igor Wzoš. Samospráva podľa neho robí všetko preto, aby do veľkonočných sviatkov sťahovanie približne stovky Rómov prebehlo a situácia sa tak čiastočne vyriešila. V kine bývajú v provizórnych priestoroch už od 3. marca.

Radnica vyčlenila na nákup kontajnerového bývania 150.000 eur zo svojho rozpočtu, aby zabezpečila dočasné bývanie pre tých, ktorí po požiari prišli o bývanie. Dohromady je na Staničnej ulici v blízkosti miesta, kde zhorelo prístrešie pre Rómov, postavených desať unimobuniek. Osem bude slúžiť na bývanie a ďalšie dve na sociálne zázemie. Podľa Wzoša by mala pribudnúť ešte jedna, tzv. administratívna unimobunka, ktorá poskytne priestor pre členov občianskych hliadok a terénnych sociálnych pracovníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #Poprad