Putovanie Rómov v Poprade sa končí. Dostali nové domovy

Veľkonočné sviatky už strávia v náhradných domovoch. Viac ako sto ľudí z Popradu - Matejoviec, ktorí prišli po požiari bytovky pred vyše mesiacom o domov, už má dočasnú strechu nad hlavou. Sú ňou obytné kontajnery, ktoré kúpilo mesto.

31.03.2018 13:00
romovia, poprad Foto: ,
Z bývalého Kina Máj sa rómske rodiny vo štvrtok sťahovali do obytných kontajnerov.
debata

Po prechodnom bývaní v Základnej škole v Matejovciach a potom v budove bývalého Kina Háj v Poprade, časti Veľká, končia rómske rodiny s kočovným životom. Od štvrtka 121 ľudí býva v desiatich obytných kontajneroch, ktoré s ďalšími dvoma, ktorú budú slúžiť ako sociálne zariadenie, stáli 150-tisíc eur.

„Mesto kúpilo kontajnery ako riešenie vzniknutej mimoriadnej situácie, keď 22. februára vyhorel do tla objekt na Staničnej ulici v Matejovciach. Tam rodiny bývali a od roku 2007 ho mali v osobnom vlastníctve. V bytovke žilo 108 ľudí, no keďže požiar poškodil aj statiku príbytkov v bezprostrednej blízkosti, bez strechy nad hlavou sa ocitlo až 121 ľudí, z toho 71 detí,“ vysvetľuje hovorca mesta Poprad Marián Galajda.

Po úprave podložia boli kontajnery postupne osadené na miesto a vo štvrtok sa do nich mohli nasťahovať. „Obytný kontajner je vybavený dverami, plastovým oknom a elektroinštaláciou. Súčasťou stavby bude elektrická a vodovodná prípojka a riešenie odvodu splaškových vôd,“ priblížil technické parametre obytných kontajnerov Galajda.

Onedlho k nim bude pristavený ďalší kontajner, ktorý bude určený pre hliadku Mestskej občianskej poriadkovej služby, ako aj pre potreby terénnych sociálnych pracovníkov.

V súčasnosti sú kontajnery napojené len na dočasný zdroj elektrickej energie, ľudia majú k dispozícii dve mobilné toalety a zatiaľ len pôvodný zdroj pitnej vody na Staničnej ulici. Trvalé napojenie na inžinierske siete skomplikovalo vytyčovanie jestvujúcich sietí, ako aj riešenie pri napojení na vodu a zdroj elektrickej energie rešpektujúce jestvujúcu situáciu v lokalite.

Podľa slov Ivety Borňákovej z odboru správy majetku na Mestskom úrade v Poprade nebude nové bývanie pre rómske rodiny zadarmo. „Na základe dohody o poskytnutí prístrešia budú rodiny hradiť mesačne 40 eur za jeden kontajner a 160 eur budú prevádzkové náklady uhrádzané formou inštitútu osobitného príjemcu. Dohody budú so všetkými užívateľmi uzavreté na jeden mesiac. Mesto môže od dohody odstúpiť v prípade hrubého porušovania povinností vyplývajúceho z dohody a prevádzkového poriadku,“ podčiarkla Borňáková.

Vedúca sociálneho odboru na Mestskom úrade v Poprade Etela Lučivjanská doplnila, že občania, ktorí sa do obytných kontajnerov presťahovali, nemajú voči samospráve žiadne dlžoby, a to aj preto, že mesto s ich financiami hospodári formou inštitútu osobitného príjemcu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #Matejovce