V Trenčíne rúbu stromy, aby mali miesto autá

Trenčania protestujú proti masívnemu výrubu stromov na najväčšom sídlisku Juh. Z rána do večera zmizlo iba na jedinej ulici až 28 zdravých stromov. A chystá sa ďalšia vlna.

03.04.2018 15:35
parkovanie, Trenčín, papuča Foto:
Na sídlisku Juh je málo parkovacích miest, ale veľa áut, vodiči nemajú kde zaparkovať, keď sa vrátia večer domov. Za jedinú noc dostali na jednej ulici papuču až štyri autá.
debata (1)

Mesto argumentuje tým, že na sídlisku je akútny nedostatok parkovacích miest a zlikvidované stromy nahradí. To je však slabá náplasť na boľavé duše Trenčanov, ktorí, ako sami hovoria, sa teraz z panelákov pozerajú doslova na mesačnú krajinu.

Výrub stromov na sídlisku Juh v Trenčíne. Foto: Jozef Prachárik
sídlisko JUh, Trenčín Výrub stromov na sídlisku Juh v Trenčíne.

Viceprimátor Trenčína Ján Forgáč priznal, že ulica Halašu si výrub odniesla najviac. „Táto ulica je extrém z pohľadu polohy parkovania aj z potreby miesta,“ povedal. Iba na tejto ulici vyrúbali 28 stromov, na celom sídlisku ich však má padnúť dokopy až 60.

Takto to vyzeralo na sídlisku Juh pred výrubom. Foto: Jozef Prachárik
sídlisko Juh, stromy Takto to vyzeralo na sídlisku Juh pred výrubom.

Poslanec Miloš Mičega sa pýta, prečo mesto rúbe stromy, keď regulované parkovanie na Juhu bolo pozastavené, a prečo sa nezačne s výsadbou náhradných stromov hneď. „Náhradná výsadba v dvojnásobnom množstve sa uskutoční do skolaudovania investičných akcií. Sčasti na Juhu a sčasti na inom území mesta. Rozhodujúce budú priestorové možnosti ako vzdialenosť od domov, inžinierskych sietí a podobne,“ povedala hovorkyňa mesta Erika Ságová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #parkovanie #výrub stromov #sídlisko Juh