Na majetok Majáka nádeje vyhlásil súd konkurz

Súd vyhlásil konkurzné konanie na majetok neziskovej organizácie Maják nádeje na Karpatskej ulici v bratislavskom Starom Meste, uviedla hovorkyňa mestskej časti Nora Gubková s tým, že konkurz sa začína zverejnením tohto uznesenia v Obchodnom vestníku a proti uzneseniu nie je možné sa odvolať.

10.04.2018 11:52
Krízové centrum Maják nádeje. Foto:
Na snímke budova krízového centra pre týrané ženy neziskovej organizácie Maják nádeje na Karpatskej ulici.
debata (3)

Ešte v októbri 2017 rozhodol Okresný súd Bratislava I o zastavení exekúcie v prípade budovy neziskovej organizácie Maják nádeje na Karpatskej ulici. Podľa starostu Starého Mesta Radoslava Števčíka sa voči rozhodnutiu súdu, protistrana, v tomto prípade spoločnosť VIGI TRADE, respektíve Pavol Rusko a Marián Kočner, neodvolali.

“Kľúčové v tomto prípade bolo, že mestská časť sa v máji 2017 rozhodnutím okresného súdu stala likvidátorom Majáka nádeje, tým sa stala účastníkom konania. Dovtedy boli všetky naše námietky, ktoré smerovali k súdu, zamietnuté s tým, že z formálneho hľadiska je exekúcia v poriadku a mestská časť nie je účastníkom konania,“ uviedol na tlačovej konferencii ešte vlani v októbri Števčík.

Na budovu Majáka nádeje do právoplatného rozhodnutia okresného súdu o zastavení exekúcie vyhlásil exekútor tri dražby, ani do jednej sa však nikto neprihlásil. Na prihlásenie sa do dražby bolo treba zložiť kauciu, aby sa o budovu mohol konkrétny záujemca o dražbu uchádzať.

Budovu neziskovej organizácie Maják nádeje na Karpatskej ulici spravoval jej štatutár, bývalý majiteľ a riaditeľ Televízie Markíza Pavol Rusko. Staré mesto už v novembri 2015 začalo podnikať právne kroky na ukončenie partnerského vzťahu s Pavlom Ruskom po tom, čo Rusko podľa starostu Radoslava Števčíka spreneveril finančné prostriedky Majáka nádeje. Týmto krokom chcela mestská časť ukončiť pôsobenie a činnosť neziskovej organizácie Maják nádeje. Následne zastupiteľstvo Starého Mesta schválilo uznesenie, aby doručili žalobu o likvidácii Majáka nádeje. V tejto veci však okresný súd Starému Mestu nevyhovel a nerozhodol o zrušení neziskovej organizácie Maják nádeje. Ďalším konaním riaditeľa Pavla Ruska, ktorý sa zaviazal nehnuteľnosťou na Karpatskej ulici za pôžičku vo výške 600-tisíc eur, vznikol Majáku nádeje dlh a vydali naň exekúciu.

Krízové centrum Maják nádeje malo poskytovať ubytovanie, poradenstvo a aj ambulantné služby obetiam domáceho násilia a matkám, ktoré sa ocitli v krízovej situácii. Zároveň sa mal starať aj o zanedbávané, zneužívané, týrané deti alebo deti s problémami, ktoré do krízového centra umiestnili na základe rozhodnutia súdu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Staré mesto #Maják nádeje