Ekologická výstava o našej planéte v Tihányiovskom kaštieli: Unesie Zem naše kroky?

Aj o tom či Zem unesie naše kroky, je prírodovedno - ekologická výstava Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici, v Tihányiovskom kaštieli v Radvani.

11.04.2018 17:30
ekológia, Zem, výstava Foto:
Ekologický stan, ktorý na putovnej výstave stvárňuje našu Zem.
debata

Názov výstavy môžeme brať doslova, pretože sa snaží obrazovo – verbálnym spôsobom poukázať na životný štýl, ktorý ohrozuje nielen ľudí, ale aj všetko živé tvorstvo na Zemi. Zem je stvárnená ako veľký stan, okolo ktorého sú tabule s informáciami ako ju chrániť. Tvorcovia výstavy, pracovníci Stredoslovenského múzea a Tihányiovského kaštieľa, apelujú na návštevníkov aj správami o tom, čo pre Zem znamená jedna odhodená plechovka od piva. Zároveň ponúkajú spôsoby ako uchrániť planétu od jeho najúhlavnejšieho nepriateľa – človeka.

Výstava vizuálne príťažlivou formou odpovedá na otázky, ktoré netrápia len enviromentalistov. Koľko ľudí sa zmestí na planétu Zem? Čo sa stane ak všetci ľudia na našej planéte budú mať rovnaké požiadavky na životnú úroveň? Ako rýchlo vyčerpáme prírodné zdroje na planéte?

Obraz o ľudskej ekologickej stope

Výstava je doplnená o EkoMerač, ktorý zapožičala Slovenská agentúra životného prostredia – SAŽP. Pomáha získať ucelený obraz o ľudskej ekologickej stope a dozvedieť sa jednoduché nápady na riešenie aktuálnych problémov

Aj tento rok si 22. apríla pripomíname Deň Zeme. Podľa najnovších výpočtov renomovaných vedcov je ekologická stopa obyvateľov planéty 18,1 miliardy gha, pričom celková biokapacita je len 12,1 miliardy gha. Neznamená to, že sa fyzicky na planétu Zem ľudia nezmestia, poukazuje to skôr na to, aký náročný je súčasný životný štýl pre planétu. To, či unesie Zem naše kroky aj o desať alebo sto rokov, závisí od každého z nás. Spoznať svoju ekologickú stopu, ktorou zaťažujeme planétu pozývajú na výstavu jej garantky Lesanka Blažencová a Dana Bardonová.

Zóna bez peňazí

Každý kto sa do školy či práce denne vozí autom, zaťažuje našu planétu približne päť až šesťkrát viac, ako človek, ktorý využíva služby mestskej hromadnej dopravy. Najúspornejší spôsob dopravy je aj naďalej chôdza alebo jazda bicyklom, ktoré majú takmer nulovú ekologickú stopu. Ak vám to vzdialenosť od miesta bydliska do práce, či školy nedovoľuje, svoju ekologickú stopu môžete znížiť aj tak, že ponúknete odvoz ďalším osobám. Aj toto je jedno z riešení, ktorým môžeme prispieť k záchrane našej planéty. Ďalšie malé riešenia na veľké ekologické problémy nájdu návštevníci výstavy práve v Tihányiovskom kaštieli.

Pri otvorení výstavy, 8. apríla 2018 sa v Tihányiovskom kaštieli uskutočnil už zaužívaný ekologický projekt Zóna bez peňazí. Organizátori sa touto aktivitou snažia vdýchnuť starým veciam nový život, napríklad aj recykláciou starej vlny. Svoje pestrofarebné výrobky predstavuje a do umenia háčkovania dospelých, ale najmä deti, zasvecuje Števka Ort-Šnepová hosť nedeľných tvorivých dielní.

V snahe zachrániť planétu Zem a zároveň poskytnúť ucelené informácie ako môže každý z nás priložiť ruku k dielu, spojilo sily Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici so združením TIMUR – Tímová iniciatíva pre miestny udržateľný rozvoj, SAŽP, Veoliou a Stredoslovenskou vodárenskou prevádzkovou spoločnosťou. Putovnú ekologickú výstavu Unesie Zem naše kroky? môžete vidieť do 23.mája 2018.

Sprievodné podujatia k výstave Unesie Zem naše kroky?

Nedeľné tvorivé dielne
9.00 h – 12.00 h
13.00 h – 17.00 h

15. apríla a 29. apríla Liečime planétu Zem
22. apríla Hračky z ovečky
6.mája a 27. mája Recyklovaný papier
13.mája Na výprave za koralovými útesmi

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zem #ekológia #Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici