Zhorela bývalá škola, hľadá sa majiteľ

Požiar budovy bývalej základnej školy v pondelok večer vydesil celú Považskú Bystricu. Pri jej výstavbe sa použil azbest, takže bola reálna hrozba, že sa pri horení uvoľní do ovzdušia. Preto dostali žiaci troch blízkych škôl v utorok voľno.

12.04.2018 13:00
požiar, Považská bystrica, základná škola Foto:
Budova bývalej základnej školy bola dlhodobo prázdna.
debata

„Kedysi to bola škola, neskôr v tej budove sídlila firma, ktorá vyrábala matrace. Ale aj tá sa pred časom vysťahovala. Malo tam byť ešte akési skladisko, ale v poslednom čase sa mi zdala prázdna. Tak si ju našli rôzne živly. Keď ju stavali, použili azbest, takže sa tam nikto nechcel nasťahovať. V pláne bolo jej zbúranie a na jej mieste sa mal stavať nový kostol,“ povedal obyvateľ sídliska Jaroslav. Podľa neho sa v prázdnych priestoroch začali usídľovať ľudia bez domova, ba aj narkomani.

Príčiny požiaru nie sú známe. Podľa hovorkyne Hasičského a záchranného zboru Zuzany Farkasovej zasahovalo na sídlisku viac ako tridsať dobrovoľných aj profesionálnych hasičov z Považskej Bystrice, Púchova, Bytče, Žiliny, ale aj z Považskej Teplej, Brvnišťa, Papradna či Dolného Moštenca. „Požiar zachvátil väčšiu časť objektu, pričom došlo k zrúteniu strechy,“ pridala podrobnosti Farkasová.

Mesto hneď varovalo obyvateľov, že do vzduchu mohli uniknúť škodlivé látky. Hovorkyňa radnice Iveta Kováčiková vraví, že oheň hasiči likvidovali deväť hodín, nad plameňmi zvíťazili až v utorok ráno. Zároveň potvrdila, že budova je azbestovo-betónová. „Stojí v tesnej blízkosti obytných domov, policajný aj hasičský zbor vyzýval ľudí, aby mali zatvorené okná a nezdržiavali sa v blízkosti požiaru,“ pokračuje Kováčiková.

Objekt bol údajne postavený aj s použitím veľkého množstvo toluénového lepidla. Budova zložená z približne štyridsiatich unimobuniek bola postavená v 80. rokoch, keď sa na izoláciu používal azbest. „Podľa informácií, ktoré mesto dostalo na okresnom úrade, odbore starostlivosti o životné prostredie, azbest pri tomto požiari nebol nebezpečný, pretože k uvoľňovaniu prachových častíc azbestu, ktoré sú škodlivé, horením nedochádza,“ dodáva Kováčiková s tým, že mesto po konzultácii s okresným úradom odporučilo len uzavretie troch škôl, ktoré sa nachádzajú v blízkosti požiariska.

„Situácia je pod kontrolou. Do ovzdušia sa v súčasnosti neuvoľňujú žiadne nebezpečné látky. Samozrejme, pohyb ľudí v tomto priestore je z bezpečnostných dôvodov zakázaný,“ zdôrazňuje hovorkyňa.

Podľa Kováčikovej mesto nie je majiteľom budovy a pozemok patrí cirkvi. Odpad, ktorý vznikol pri požiari, je povinný odstrániť majiteľ objektu. Kto ním však je, zisťuje momentálne mesto v spolupráci s okresným úradom. „Budova nie je nikde evidovaná, nemá ani súpisné číslo a určenie majiteľa preto nie je jednoduché,“ uzavrela Kováčiková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Považská Bystrica škola #azbest