V Štúrove našli štyri stokilové ruské bomby, okolie evakuovali

Policajní pyrotechnici prehľadávali pole v Štúrove. Vo štvrtok 19. apríla bolo na operačné stredisko polície nahlásené, že sa na poli v katastrálnom území mesta nachádza munícia.

20.04.2018 10:07 , aktualizované: 13:41
Štúrovo polícia munícia nález Foto: ,
Na snímke pyrotechnik Juraj Kadecký (vpravo) z oddelenia pyrotechniky Kriminalisticko – expertízneho ústavu v Bratislave počas nálezu munície na poli v Štúrove.
debata (46)

Obyvatelia Ulice kozmonautov v Štúrove museli preto opustiť svoje domovy. Dôvodom bol nález funkčných leteckých bômb z obdobia druhej svetovej vojny v ich blízkosti. Ľudia sa zhromažďovali na parkovisku, kde im pristavili hasičský autobus.

„Zabezpečili sme, aby všetci obyvatelia domov v ohrozenej lokalite boli informovaní o situácii, a aby dočasne opustili svoje domy. Predpokladáme, že evakuácia bude trvať zhruba dve až tri hodiny, následne sa budú môcť ľudia vrátiť späť domov“, informoval Milan Oroský, vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu Nové Zámky, pracovisko Štúrovo. Mesto Štúrovo zabezpečilo pre postihnutých ľudí vodu a minerálky.

V súčasnosti prebieha presun bômb na bezpečné miesto, kde sa zlikvidujú. Môže to trvať niekoľko hodín.

Na miesto po nahlásení bola okamžite vyslaná policajná hliadka, ktorá ho do príchodu pyrotechnikov zabezpečila. Pyrotechnici zaistili dva ručné granáty a jednu delostreleckú strelu.

Následne vykonali prehliadku blízkeho okolia pomocou detektoru kovov, ktorý zaznamenal ďalší nález," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Božena Bruchterová. Na mieste sa našli ďalšie štyri funkčné ruské letecké bomby z druhej svetovej vojny vážiace 100 kilogramov.

Zaistenú muníciu prevezú na bezpečné miesto, kde ju zneškodnia. Ako dodala Bruchterová, polícia bude dohliadať aj na bezpečnosť obyvateľov dotknutého miesta, na prevoz munície bude vytýčená trasa a uzavretá cesta.

Podľa informácií polície, bombu našiel pes, ktorý ušiel svojmu pánovi počas prechádzky. Muž psa dobehol a všimol si odokrytú menšiu muníciu. Zavolal políciu a tá po prehliadke poľa našla tieto bomby.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #bomba #Štúrovo #evakuácia #povojnová munícia #polícia SR