Postavia pri vzácnom sade v bratislavskej Petržalke vežiak?

Už v najbližších dňoch bude známe, či projekt, ktorý počíta s 30-poschodovým vežiakom neďaleko Dunaja a vedľa najstaršieho verejného parku v strednej Európe, dostane zelenú. Rozhodne o tom ministerstvo životného prostredia. Táto investícia v hlavnom meste skoro dva roky púta záujem ochranárov aj mestských poslancov.

27.04.2018 06:00
Green Park, vizualizácia Foto:
Vizualizácia projektu Green Park v Petržalke.
debata (15)

Na pozemkoch bývalého futbalového štadióna Artmedia v bratislavskej Petržalke je naplánovaný rozsiahly developerský zámer Green Park za vyše 60 miliónov eur. Jeho súčasťou má byť 30-poschodový mrakodrap, ktorý s komplexom ďalších nižších budov ponúkne 134 bytov a 228 apartmánov.

Súčasťou bude tiež 1 190 parkovacích miest a navrhuje sa aj vylúčenie automobilovej dopravy – pretvorenie časti Krasovského ulice na pešiu zónu. Celý tento komplex bude susediť so Sadom Janka Kráľa, ktorý bol založený v rokoch 1774 až 1776. Investorom je eseročka RV Development 3, ktorá zámer predstavila pred dvomi rokmi v lete.

Na to, aby firma mohla pýtať na stavbu povolenia, musí jej projekt prejsť posudzovaním EIA. To povie, či z hľadiska ochrany životného prostredia je vhodné stavať, alebo nie. Výsledok tohto hodnotenia, ktoré má v gescii rezort životného prostredia, bude čoskoro známy. V polovici minulého týždňa dostalo ministerstvo odborný posudok od hodnotiteľov projektu.

„V súčasnosti zasielame účastníkom konania a zúčastneným osobám upovedomenie o podkladoch,“ spresnil hovorca rezortu Tomáš Ferenčák. Znamená to, že všetky strany môžu ešte doložiť ďalšie dokumenty. Ak sa do siedmich dní nik neozve, ministerstvo vydá záverečné stanovisko. V prípade, že bude pre investora kladné, môže rozbehnúť žiadosti o územné a stavebné povolenia.

Vizualizácia budovy Green Park v Petržalke. Foto: RV Development 3
vizualizácia, Green Park Vizualizácia budovy Green Park v Petržalke.

Iniciatíva Bratislava otvorene je proti takejto výstavbe, podľa nej ide proti verejnému záujmu. „Chystá sa postaviť hrubá podlažná plocha v objeme 71 280 m2, a to všetko asi 50 metrov od obľúbeného parku. Iba 200 metrov od brehu Dunaja vyrastie 100-metrový mrakodrap, ktorý navyše navždy zničí historicky tradičnú mestskú panorámu," vymenoval dôvody Matej Vagač z iniciatívy. Dodal, že táto lokalita je dôležitá nielen pre mestskú časť Staré Mesto ako najbližší park, ale je výnimočná aj pre Petržalku a celú Bratislavu. Má napojenie na MHD, peší pohyb a relaxačno-kultúrno-spoločenský potenciál. Už dnes sa tam organizujú koncerty, podujatia či letná pláž.

Ochranárka a mestská poslankyňa Katarína Šimončičová poukazuje na dopravu, ktorá po zrealizovaní stavby neúmerne vzrastie. „Len pri hrubom prepočte 1 190 novopos­tavených parkovacích miest a minimálnej dennej obrátke vozidiel, teda jeden vjazd a výjazd, ide o nárast viac ako 4 500 vozidiel denne v území,“ upozornila ochranárka. Nepáči sa jej tiež, že autá budú používať pokojnú jednosmernú Viedenskú cestu, ktorú dnes v polovičnom profile využívajú cyklisti, peší a športujúci.

„Výstavba Green Parku navrhuje prepravnú kapacitu Viedenskej cesty na 85 vozidiel za hodinu, čo je približne každých 40 sekúnd jedno auto, a teda nárast asi o 200 percent v čase poobedňajšej špičky,“ argumentuje Šimončičová, ktorá na posledné slovo ministerstva netrpezlivo čaká. „Čakáme, či ministerstvo povie, nemôžete stavať takúto vysokú budovu, lebo doprava to neznesie, a teda tento projekt príliš poškodzuje životné prostredie,“ poznamenala Šimončičová.

Denník Pravda sa obrátil na štatutára RV Development 3, s otázkou, čo hovorí na výhrady zo strany ochranárov a poslancov. Ani po viacerých dňoch sme odpoveď nedostali. Zatiaľ nie je jasné ani stanovisko hlavného mesta, ktoré vydáva záväzné stanoviská k investičnej činnosti.

Na pozemku blízko Sadu Janka Kráľa v Bratislave... Foto: Pravda, Ivan Majersky
pozemok Artmedia, Petržalka, Na pozemku blízko Sadu Janka Kráľa v Bratislave má stáť 30-poschodový mrakodrap.

„V prípade stavby Green Park evidujeme žiadosť o záväzné stanovisko, ktoré je tomto čase v procese posudzovania odbornými útvarmi magistrátu vrátane oddelenia dopravného inžinierstva,“ reagovala hovorkyňa mesta Zuzana Onufer. Na otázku, ako mesto vyrieši dopravu, peší pohyb či cyklotrasu na Viedenskej ceste pri prudkom navýšení počtu áut, hovorkyňa neodpovedala.

V prípade schválenia EIA bude developer žiadať stavebné povolenie od mestskej časti Petržalka. Tá tvrdí, že o ničom nevie. "Žiaden zámer ani projekt nebol mestskej časti dosiaľ predložený, a to ani od stavebníka, ani od investora, takže nie je možné k tomuto projektu zaujať oficiálne stanovisko,“ uviedla hovorkyňa Petržalky Mária Halašková. Podľa našich informácií petržalskí poslanci projektu príliš naklonení nie sú a pri sade zvažujú možnosť zriadenia stavebnej uzávery, čo je dočasný zákaz alebo obmedzenie stavebnej činnosti.

Podľa mestskej poslankyne Lucie Štasselovej si mesto svoje najvzácnejšie lokality púšťa veľmi ľahko. „Navrhla som, aby mesto na územie vypísalo súťaž, rovnako ako to robia iné mestá, ktoré majú záujem starať sa o svoje verejné priestory, čo však zastupiteľstvo neschválilo,“ skonštatovala členka komisie územného a strategického plánovania, životného prostredia a výstavby.

Podľa nej vežiak, aký má byť v Green Parku, nepatrí na toto územie. „Bratislava sa akoby vzdala snahy na ochranu svojich ikonických pohľadov na mesto. Mesto stratí svoj typický charakter, pričom niektoré pohľady na Bratislavu sú zafixované. Cez ne identifikujú hlavné mesto aj v zahraničí,“ pripomenula Štasselová.

V prípade, že envirorezort projekt odsúhlasí, proti rozhodnutiu sa môžu odvolať poslanci mesta aj Petržalky, ktorí sa do posudzovania zapojili. Štasselová si myslí, že to aj urobia. „Máme však na riešenie tejto situácie málo času, pred voľbami nás čakajú maximálne tri zastupiteľstvá,“ zdôraznila mestská poslankyňa.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #ministerstvo životného prostredia #mrakodrap #Sad Janka Kráľa #vežiak #pozemok Artmedia