Pre obnovu Ružového parku v Trnave má padnúť 142 stromov

Plánovaná obnova Ružového parku v centre Trnavy si vyžiada masívny výrub stromov.

29.04.2018 16:42
debata

Radnica chce v tomto území v tesnom dotyku pešej zóny, historických budov, ale aj v blízkosti novostavby športovo-nákupného komplexu City Arena vyrúbať 142 stromov a všetky kry. Na výrub je navrhnutá aj stará alej z brestovca západného popri budove okresného súdu. Okrem nej tiež dve desiatky agátov bielych, lipy, brezy, smreky, borovice a ďalšie dreviny. V súčasnosti v Ružovom parku rastie 231 stromov a 622 štvorcových metrov krov a desiatky náletových drevín. Jeho dominantným prvkom sú ruže.

Mesto Trnava hľadalo najlepší návrh na obnovu Ružového parku v kreatívnej súťaži, pri ktorej nerozhodovala najnižšia cena, ale kvalita návrhov. Cieľom bolo dosiahnuť skĺbenie dvoch výrazových slohových etáp, barokovej s ostatnou ranno-modernistickou časťou parku. Územie je prakticky v centre mesta a v ochrannom pásme Mestskej pamiatkovej rezervácie.

Odborná komisia víťazný návrh neurčila, zaujalo ju však riešenie kolektívu okolo krajinnej architektky Júlie Straňákovej, ktorá napokon zákazku získala. Novinkou má byť prepojenie Ružového parku so záhradou Knižnice Juraja Fándlyho ponad tok Trnávky. Súčasťou riešenia majú byť aj tieniace a ochladzovacie prvky. Projekt ráta s vysadením 53 nových stromov, 1182 krov, stoviek ruží a tisícok trvaliek. Náklady na obnovu Ružového radnica odhaduje na milión eur, s realizáciou ráta v priebehu roku 2019.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #výrub stromov #City aréna