Na Vojenskom cintoríne na Bôriku odhalili pamätnú tabuľu vojakom Červenej armády

Na Vojenskom cintoríne na Bôriku a pri pamätníku vojakov 1. československého armádneho zboru v Sade SNP v Žiline si v pondelok pietnym aktom kladenia vencov pripomenuli 73. výročie oslobodenia Žiliny za účasti delegácií veľvyslanectiev Ruskej federácie a Bieloruska.

30.04.2018 16:37
Žilina Bôrik 2. sv. vojna vojaci spomienka Foto: ,
Na snímke pamätná tabuľ s menami vojakov, ktorí padli v 2. svetovej vojne a sú pochovaní na vojenskom cintoríne na Bôriku v Žiline.
debata (132)

Podľa zástupcu primátora Žiliny Patrika Gromu zároveň na Vojenskom cintoríne vysypali na hroby vojakov Červenej armády hlinu z bieloruského partnerského mesta Grodno.

Podpredseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) Juraj Drotár podotkol, že vďaka spolupráci s ruským veľvyslanectvom v rokoch 2016, 2017 a 2018 sa podarilo zosobniť vojakov pochovaných na Vojenskom cintoríne.

Na snímke pietna spomienka na padlých vojakov... Foto: TASR, Erika Ďurčová
Žilina Bôrik 2. sv. vojna vojaci spomienka Na snímke pietna spomienka na padlých vojakov Červenej armády v 2. svetovej vojne a pochovaných na vojenskom cintoríne na Bôriku v Žiline.

„Do roku 2018 sme uvádzali, že na cintoríne je pochovaných 1768 vojakov Červenej armády. Dnes sme odhalili pamätnú tabuľu vojakov, ktorí tu ležia v spoločných hroboch či samostatne, a došli sme k číslu 1907. Títo vojaci oslobodzovali naše mestá od Liptovského Mikuláša cez dolný Liptov, Oravu, Kysuce, Turiec a Žilinskú kotlinu,“ povedal Drotár.

Doplnil, že po skončení druhej svetovej vojny sa v nasledujúcich rokoch otvoril cintorín ako spoločný hrob. „Zo všetkých bojísk sa tu sústredili padlí vojaci. Sme veľmi radi, že veľvyslanectvo Ruskej federácie na Slovensku venovalo tomuto pamätnému miestu veľké úsilie a finančné zdroje na zrenovovanie. Areál sa ohradil, obnovili sa hrobové miesta. A čo je najdôležitejšie, po 73 rokoch sme odosobnili tu ležiacich neznámych vojakov. To je asi najväčšie, čo sme mohli dosiahnuť,“ dodal podpredseda SZPB.

132 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #cintorín #druhá svetová vojna #vojensky cintorín