Banskú Štiavnicu zahltili autá

Čoraz viac turistov a čoraz väčší problém s parkovaním. To je v súčasnosti realita Banskej Štiavnice, ktorá patrí k najkrajším a turistami najvyhľadávanejším mestám na Slovensku. Mesto sa situáciu snaží riešiť výstavbou nových parkovísk, tie by mali byť motoristom k dispozícii v budúcom roku.

09.05.2018 15:00
banská štiavnica Foto: ,
Problém s parkovaním je v Banskej Štiavnici najmä v centre mesta.
debata

Každý rok pribudne 10 až 15 percent turistov, tento trend zaznamenávajú v meste s 10 700 obyva­teľmi, zapísanom na zoznamoch UNESCO, už pomerne dlho. „Odhadnúť presné počty návštevníkov je veľmi ťažké, pretože mnohí do Banskej Štiavnice neprídu prespať, ale zdržia sa len jeden deň. Podľa našich hrubých odhadov príde ročne do Banskej Štiavnice asi pol milióna ľudí a asi pätina z nich tu prespí jednu alebo dve noci,“ konštatuje riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Regiónu Banská Štiavnica Igor Kuhn.

Nárast návštevníkov tohto historického baníckeho mestečka je zrejmý aj z údajov Informačného centra v Banskej Štiavnici. Nie každý turista tam síce zájde, no počty tých, ktorí tak robia, stúpajú. V roku 2017 navštívilo informačné centrum takmer 60-tisíc ľudí, čo je o 4 900 viac ako rok predtým. Chodia najmä Maďari, Česi, ale aj Nemci, Francúzi, Poliaci, Angličania a turisti z mnohých ďalších krajín. Kuhn pripomína, že pri súčasnom medziročnom náraste turistov sa dá povedať, že ich počty sa za posledných šesť-sedem rokov zdvojnásobili.

Daňou za turistický boom v Banskej Štiavnici je sezónna preplnenosť mesta. Kuhn, ale aj primátorka mesta Nadežda Babiaková podotýkajú, že v letnej sezóne sú všetky ubytovacie zariadenia v meste plné. Odhaduje sa, že aj s internátmi ponúka Banská Štiavnica okolo osemsto lôžok pre potreby turistov, a ani to nestačí. Horšie je to mimo sezóny, najmä v zime, keď je turistov v meste oveľa menej.

„Štruktúra mesta, teda jeho historickej časti, je taká, že sa nedá roztiahnuť a už tam nemožno budovať nové ubytovacie zariadenia. Nejaké penzióny by mohli pribudnúť len mimo centrálnej zóny,“ podčiarkuje Kuhn. Primátorka Babiaková hovorí, že nemajú vypracovanú štúdiu udržateľnosti, podľa ktorej by sa dal určiť nejaký návštevnícky strop, aký Banská Štiavnica unesie, situáciu však zatiaľ nepovažuje za neúnosnú. „Realizuje sa stavba ďalšieho hotela a robia sa aj nové penzióny. Existujúce ubytovacie kapacity sú v lete síce plné, ale kapacita počtu turistov v meste je ešte únosná. Banská Štiavnica ich v pohode absorbuje aj v najexponova­nejších obdobiach roka, pretože pamiatky, ktoré turisti navštevujú, majú veľký rozptyl,“ vysvetľuje Babiaková. Niektorí turisti uprednostňujú ubytovacie možnosti v okolí Banskej Štiavnice a na návštevu mesta a pamiatok vyrážajú odtiaľ.

Banskoštiavničanov však viac trápi situácia s parkovaním. V letnej sezóne sú parkoviská plné a autá parkovali a stále parkujú aj v historickom centre na Námestí Sv. Trojice. Zregulovať počty áut v tejto lokalite mesto skúsilo zvýšením parkovného, ktoré stúplo na dve eurá za hodinu. Mnohým turistom však neprekáža ani to, a parkujú v centre mesta ďalej. „Zámerom nás všetkých do budúcnosti je dostať autá z tohto najcennejšieho priestoru Banskej Štiavnice preč a vytvoriť tam zónu dopravného kľudu. Aby tam mali autami prístup iba ľudia, ktorí v centre bývajú. Ideálne by bolo, aby bolo toto miesto pešou zónou, aby tam ľudia vysedávali pri kávičke, aby tam boli nejaké stánky, proste aby to na Námestí Sv. Trojice žilo,“ zamýšľa sa Babiaková.

Toto ale bude možné podľa primátorky len vtedy, keď budú mať vodiči k dispozícii nové parkoviská. „Pripravujeme výstavbu dvoch nových záchytných parkovísk v južnej časti mesta. Obe budú v takom dosahu, aby sa z nich dalo poľahky dostať pešo do centra mesta. Aj keď by sme si priali, aby boli k dispozícii čo najskôr, realitou budú pravdepodobne až v budúcom roku. Ich vybudovaním by malo vzniknúť asi dvesto nových parkovacích miest,“ poznamenáva primátorka.

Proces ich prípravy je zložitý, pretože pod nimi nie sú len mestské, ale aj cudzie pozemky. Mesto komunikuje s majiteľmi a chce ich získať. buď kúpou, alebo zámenou za iné. Kuhn z oblastnej organizácie cestovného ruchu dopĺňa, že proces prípravy týchto parkovísk komplikuje aj geologický prieskum. Ten je pred začatím prác potrebný, pretože vplyvom banskej činnosti je pod mestom veľa banských chodieb. Kým nebudú nové parkoviská hotové, musia návštevníci mesta využívať všetky dostupné existujúce parkovné miesta. Problémy s parkovaním počas väčších kultúrnych a iných podujatí ako napríklad Salamander riešia v Banskej Štiavnici aj umožnením jednosmerného parkovania pri hlavnej ceste.

Banská Štiavnica je pre turistov zo Slovenska i zahraničia čoraz väčším lákadlom. Podľa primátorky mesta ich k nim priťahuje priam učebnicový príklad, ako sa dá skĺbiť historická architektúra, urbanizmus a nádherná príroda. Kuhn podotýka, že miest, ktoré do Banskej Štiavnice lákajú návštevníkov, je neúrekom. Podľa neho napríklad expozície Banského múzea vrátane Starého a Nového zámku, ktoré vlani navštívilo okolo 135-tisíc ľudí. Ďalej je to kalvária či tajchy. Turisti si chodia pozrieť aj Štiavnický betlehem či Dom Maríny, ktorý ponúka celkom iný druh zážitkovej turistiky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #problémy s parkovaním