Nesrovnal: Ohľadne náhradných nájomných bytov sme takmer vyčerpali možnosti

Pri riešení problému náhradných nájomných bytov pre žiadateľov z reštituovaných bytov vyčerpala Bratislava takmer všetky svoje možnosti. Tvrdí to primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal, podľa ktorého je teraz "loptička" na strane štátu. Ministerstvo dopravy a výstavby, naopak, uviedlo, že úspešnosť riešenia závisí v tejto etape predovšetkým od aktivít bratislavského magistrátu.

13.05.2018 11:09
debata (2)

Situáciu s náhradnými nájomnými bytmi vníma primátor z hľadiska mesta ako neriešiteľnú. Plánovaná výstavba prvých náhradných nájomných bytov naráža na odpor mestských častí, magistrát sa preto momentálne pokúša hľadať riešenia aj v nákupe takýchto bytov. „Ukazuje sa, že ani toto nie je cesta, pretože náhradné nájomné byty majú zo zákona dané presné výmery a takéto byty nikto v Bratislave nestavia,“ vysvetlil Nesrovnal.

O finančnej kompenzácii sa hovorí už dlho, no štát podľa jeho slov odmieta takéto riešenie. Primátor navrhuje, aby sa uvoľnil zákon. Ako tvrdí, štát tento problém stvoril a hodil ho na plecia Bratislavy, ktorá na to dopláca. „Bratislavčania sa dostali nie vlastnou vinou do tejto situácie, tak žiadame od vlády a ministerstva, aby ju vyriešila,“ podotkol Nesrovnal.

Byty rieši aj medzirezortná pracovná skupina

Rezort dopravy a výstavby uviedol, že legislatívne zmeny v tomto smere budú aktuálne až po vyčerpaní všetkých zákonných možností. Zároveň deklaruje, že aktívne s magistrátom komunikuje s cieľom zabezpečiť postupné doriešenie tejto zložitej témy. „Úspešnosť riešenia závisí v tejto etape predovšetkým od aktivít magistrátu,“ uviedlo ministerstvo.

Riešením problematiky náhradného nájomného bývania v Bratislave je poverená aj medzirezortná pracovná skupina vytvorená na základe uznesenia vlády z decembra 2017. Výsledkom jej práce má byť predloženie konkrétnych návrhov, ktoré tento problém vyriešia v prospech všetkých dotknutých strán. Ministerstvo dopravy a výstavby spresnilo, že oslovilo ministerstvo spravodlivosti, ministerstvo financií, ministerstvo vnútra a magistrát so žiadosťou o nominovanie zástupcov do medzirezortnej pracovnej skupiny. Jej prvé stretnutie sa uskutočnilo 19. februára.

Ostáva 580 žiadateľov

Bratislava doteraz nezabezpečila náhradné nájomné bývanie pre 580 žiadateľov z reštituovaných bytov. Od začiatku roka 2017 má preto povinnosť im vyplácať rozdiel medzi trhovým a regulovaným nájomným. Na tento účel v roku 2017 vyčlenilo mesto tri milióny, na tento rok dva milióny eur. Kompenzáciu bude magistrát vyplácať až do poskytnutia bytových náhrad žiadateľom. To sa mu však v minulom roku nepodarilo.

Hoci na jar 2017 spustil výstavbu prvých 68 náhradných nájomných bytov v bratislavskej Dúbravke, v lokalite Pri kríži, pre spor s mestskou časťou sa stavať ani nezačalo. Túto výstavbu však viackrát žiadali zastaviť aj mestskí poslanci. Ani plány na výstavbu náhradných nájomných bytov v iných mestských častiach sa nestretli s pochopením, mestskí poslanci takto napríklad zamietli úvahy stavať v Petržalke.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #nájomné byty #Ivo Nesrovnal