Hlavné mesto žiada zastaviť stavbu pod Mostom SNP

Pod bratislavským Mostom SNP sa objavila zvláštna stavba, ktorá výrazne mení jeho podobu. Hoci pôvodne malo ísť o rekonštrukciu vstupu do reštaurácie UFO, výsledok nadobúda oveľa väčší rozmer. Vecou sa už zaoberá stavebný úrad, ktorý vydal povolenie, aj hlavné mesto ako vlastník mosta. Ten je totiž aktuálne v procese vyhlásenia za národnú kultúrnu pamiatku, platí preň teda rovnaká ochrana, akoby ňou už bol.

14.05.2018 12:42 , aktualizované: 18:42
Most SNP stavba turistické centrum kritika Foto: ,
Stavba pod Mostom SNP v Bratislave.
debata (10)

Drevená konštrukcia vytŕča z oboch strán mosta a rozprestiera sa na pomerne veľkej ploche, vzhľad dominanty Bratislavy sa tak zmenil. Podľa oznámenia pripevneného na plote vedľa stavby ide o „stavebnú úpravu na odstránenie havarijného stavu nástupného priestoru do reštaurácie UFO na Moste SNP“. Informácia o tom, kedy sa na stavbe začalo pracovať a kedy by mala byť dokončená, chýba.

Stavebníkom je spoločnosť Zemegula s. r. o., ktorá prevádzkuje reštauráciu UFO. Objavili sa preto podozrenia, že v novej budove pod mostom vznikne reštaurácia alebo bar.

Dostupné informácie hovoria o tom, že na lukratívnom mieste postupne rastie turistické a cyklistické centrum. Potvrdila to aj hovorkyňa mestskej časti Petržalka Silvia Vnenková. Práve petržalský stavebný úrad vydal povolenie na úpravy pod Mostom SNP. Malo však ísť o opravu vstupu do reštaurácie UFO. Je otázne, či tomu realita skutočne zodpovedá.

„V apríli tohto roku stavebný úrad z verejne prístupného miesta zistil na uvedenej stavbe práce, ktoré pravdepodobne prekračujú charakter opravy havarijného stavu, preto starosta vypísal v zmysle zákona štátny stavebný dohľad na zistenie skutkového stavu. Po vykonaní tohto dohľadu bude jednoznačný rozsah uvedených prác a stavebný úrad prijme potrebné opatrenia,“ vysvetlila Vnenková.

Ako ďalej priblížila, spoločnosť Zemegula má s hlavným mestom uzavretú nájomnú zmluvu na predmetný priestor od roku 2004. Dodatok na predĺženie prenájmu, na základe ktorého malo vzniknúť aj spomínané centrum, uzavrelo mesto v roku 2016. Tento akt schválilo mestské zastupiteľstvo a prenájom predĺžilo do roku 2039. Mestskí poslanci o veci rozhodovali opäť v roku 2017, aj vtedy zmluvu odobrili.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal sa k prípadu vyjadril po prvý raz v nedeľu prostredníctvom svojej facebookovej stránky. "Chcem vás uistiť, že stavba, ktorá vzniká pod Mostom SNP, má ďaleko od toho, čo by som považoval za primerané. Most je v procese vyhlásenia za národnú kultúrnu pamiatku a je jednou z najcennejších dominánt mesta.

Na prvý pohľad je vidieť, že stavebník išiel nad rámec odporúčaní hlavnej architektky mesta," napísal primátor. Odkazoval pri tom na stanovisko bratislavskej hlavnej architektky Ingrid Konrad, ktoré je súčasťou návrhu na predĺženie nájomnej zmluvy z roku 2016. Uvádza v ňom, že „celkový architektonický výraz dostavby musí byť minimalistickým zásahom do architektúry Mosta SNP, riešenie musí byť nadčasové a trvalo udržateľné a kompozične musí rešpektovať hmotové a tvarové riešenie stavby mosta".

Aktivista Miroslav Dragun z Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja spochybnil Nesrovnalove slová o tom, že o zámeroch pod Mostom SNP nevedel. Pripomenul, že už v návrhu na predĺženie prenájmu z roku 2016 sú vizualizácie stavby. Podčiarkol tiež, že na moste sa vykonali výrazné zmeny. „Či už sú to nové oceľové piliere, alebo priame napojenie konštrukcie na Most SNP a na ložiskovú časť. Chodci už nebudú mať prístup k Dunaju, k nábrežiu priamo z mosta, a to z dôvodu, že investor jednoducho ,na hulváta' odpílil schodiská, ktoré išli dole k nábrežiu,“ opísal Dragun. Vyzval preto primátora, aby inicioval vypovedanie nájomnej zmluvy a postaral sa o uvedenie priestoru do pôvodného stavu.

Na snímke stavba z drevenej konštrukcie pod... Foto: TASR, Jakub Kotian
Most SNP stavba turistické centrum kritika Na snímke stavba z drevenej konštrukcie pod Mostom SNP na petržalskej strane v Bratislave.

Nesrovnal na tlačovej konferencii povedal, že už v januári žiadali od spoločnosti Zemegula predloženie projektovej dokumentácie. Mesto sa chcelo oboznámiť s konkrétnym zámerom, pretože podľa nájomnej zmluvy sa to spoznať nedalo, mieni primátor. Spoločnosť túto dokumentáciu nepredložila. Napriek tomu Nesrovnal tvrdí, že mesto má situáciu pod kontrolou. Spresnil, že so starostom Petržalky Vladimírom Bajanom sa dohodli vykonať na mieste štátny stavebný dozor. V hre je aj vypovedanie nájomnej zmluvy.

„Požiadal som spoločnosť Zemegula o okamžité zastavenie prác do doby, kým budú známe výsledky štátneho stavebného dozoru. Chcem, aby bol v celom procese zapojený aj krajský pamiatkový úrad ako orgán, ktorý vedie toto konanie (o vyhlásení mosta za národnú kultúrnu pamiatku, pozn. red.). Zadal som internú analýzu, aby právnici posúdili, či postup spoločnosti Zemegula neporušil nájomnú zmluvu a či je mesto oprávnené ju vypovedať,“ vyrátal Nesrovnal kroky, ktoré vo veci podnikol.

Na moste vlani prebehla rekonštrukcia vozovky. Jej hlavný projektant František Brliť na Facebooku upozornil, že stavba môže ohroziť spoľahlivosť mosta.

„Uvedenou stavbou došlo k zásahu do nosnej konštrukcie mosta. Mám za to, že konštrukcia priamo ohrozuje statickú spoľahlivosť častí nosnej konštrukcie mosta, a to je už taký vážny problém, že musí nasledovať okamžité odstránenie stavby z dôvodu možného všeobecného ohrozenia,“ obáva sa Brliť.

Spoločnosť Zemegula sa zatiaľ k prípadu nevyjadrila a na otázky Pravdy neodpovedala.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Petržalka #Most SNP #Ivo Nesrovnal #UFO