Lepenkový model ukáže historickú Banskú Štiavnicu

Banská Štiavnica bude mať ďalší turistický unikát. Model zo šepsovanej lepenky v mierke 1 : 150, ktorý zachytí historické jadro mesta z konca 19. storočia, kedy zaznamenala Banská Štiavnica veľký rozmach. Autorom bude banskoštiavnický umelec, architekt Peter Chovan, ktorý stvoril aj známy drevený banskoštiavnický betlehem. Maketu chce dokončiť do konca tohto roku.

15.05.2018 15:00
debata

S výrobou modelu mesta z lepenky začal Chovan ešte pred piatimi rokmi, no po krátkom rozbehu si dal pauzu a intenzívne sa do práce vrhol až pred vyše rokom. „Rozhodol som sa ľuďom predstaviť starú Banskú Štiavnicu s historickými budovami, nádvoriami, bránami, uličkami, no aj s ľuďmi na uliciach, vozmi či stromami. Rozhodoval som sa najskôr medzi mierkami 1 : 200 a 1 : 100. Pri tej menšej by sa komplikovanejšie robili detaily a pri väčšej by mal model obrovské rozmery. Tak som zvolil strednú cestu,“ vysvetľuje Chovan.

Informácie čerpá z historických podkladov, model bude obsahovať desiatky známych budov Banskej Štiavnice nachádzajúcich sa v centre mesta a blízkom okolí. Po dokončení budú niektoré nasvietené. Práca je veľmi komplikovaná a budovy dáva Chovan dokopy zo skladačiek, ktoré si vopred pripraví. Napríklad budovu chemickej školy poskladal z 5-tisíc kusov. Najťažšie sa podľa neho robia budovy s okrúhlymi tvarmi a tie, ktoré nie sú symetrické.

zväčšiť Peter Chovan pri diele, ktoré by v budúcom roku... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Štiavnica Peter Chovan pri diele, ktoré by v budúcom roku mali vidieť aj turisti.

„Celý model bude mať veľkosť 6 krát 4,5 až 5 metrov. Okrem šepsovej lepenky rôznych hrúbok používam kvalitné lepidlo na papier, orezávadlo, pravítka a ako podklad na rezanie klasické palety. V súčasnosti pracujem na výrobe budov. Keď ich dokončím, prácu obohatím aj o okolitú prírodu a ulice zaplním ľuďmi,“ zdôraznil Chovan.

Dielňou je jeho byt, preto to u Chovana vyzerá ako v ateliéri. "Mojím cieľom je maketu Banskej Štiavnice dokončiť ešte v tomto roku. Návštevníci by ju mohli vidieť už v budúcej turistickej sezóne v novej galérii, ktorá bude na nádvorí oproti banskoštiavnickému betlehemu.

Priestory sú pripravené, zostáva už len dokončiť samotné dielo," usmieva sa autor. Tým, ktorí sú na maketu mesta zvedaví, už teraz sľubuje, že nebudú sklamaní, pretože Štiavnicu vyťahuje z histórie aj s detailami, aby vyzerala čo najrealistickejšie. Využije aj moderné technológie a digitálne systémy. Vďaka nim sa turisti dozvedia informácie o histórii mesta a jednotlivých budov vo viacerých jazykoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #model