Škôlkarku v Poprade pohrýzla vretenica

Poplach v materskej škôlke v Poprade. Dievčatko v súkromnej materskej škole Centrum pre rodinu v poradskej časti Juh pohrýzla pri hraní sa na školskom dvore vretenica. Pohryznutie sa našťastie zaobišlo bez zdravotných následkov. Odborníci hovoria, že hoci je vretenica jedovatý had, jej uhryznutie končí smrťou človeka veľmi zriedka.

17.05.2018 16:11
vretenica, had Foto: ,
Vretenica severná je náš jediný pôvodný jedovatý druh hada.
debata

Dievčatko hada chytilo do ruky a ten ju potom uhryzol. Išlo iba o mláďa, ktoré mohlo byť dlhé asi pätnásť centimetrov. „Dievčatko sme okamžite vzali na pohotovosť na ošetrenie a ešte v ten istý deň išla z nemocnice domov. Rodičia s ňou išli k lekárovi aj na druhý deň, pretože miesto uhryznutia jej opuchlo,“ hovorí štatutárka súkromnej materskej škôlky Beáta Spodná. Dieťa je však v poriadku.

V Poprade uhryzla v minulých dňoch vretenica aj záhradkára v susedstve spomínanej materskej školy.

Výskyt hada v areáli materskej školy, ktorá je v susedstve so základnou školou a ďalšou materskou školou, je podľa slov Spodnej ojedinelý úkaz. „U nás sa tak stalo vôbec po prvý raz. V susednej škôlke mali podobný prípad pred asi dvomi rokmi,“ poznamenala. Na webovej stránke spomínaného predškolského zariadenia zverejnili po uhryznutí dieťaťa hadom oznam, že kvôli tomu obmedzia pohyb detí v dolnej časti dvora a zvyšujú pozornosť pri pobyte detí vonku.

Had sa v areáli škôlky vyskytol napriek tomu, že tam často kosia trávu, podľa hovorcu mesta Mariána Galajdu až nadštandardne pravidelne. „Kosbu zabezpečuje buď samospráva, alebo aj školníci,“ poznamenal Galajda. Zabrániť podobným stretom človeka s plazom však podľa neho technicky ani nie je možné. Škôlka sídli na okraji mesta v blízkosti poľa, preto rozmýšľať o takých opatreniach, aby plazy nemali prístup k škôlke je nepredstaviteľné.

Vretenice nie sú premnožené

Riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko považuje výskyt vretenice v areáli škôlky za nezvyčajný, podľa neho zviera tadiaľ zrejme len prechádzalo. „Hady sú senzitívne na hluk, otrasy pôdy a na teplo človeka. To znamená, že ľuďom sa vyhýbajú a pri stretoch sa obyčajne snažia čo najrýchlejšie uniknúť. K uhryznutiu dôjde len vtedy, keď človek chytí plaza do ruky, alebo ho pristúpi nohou. Vtedy sa had bráni a chce ujsť. Jed, ktorý má, používa predovšetkým na paralyzovanie hlodavcov, ktoré sú jeho potravou,“ zdôraznil Majko.

Vretenice nepovažuje Majko za premnožené. Pracovníkov správy občas k výskytom hadov ľudia volajú. „Oprávnenie manipulovať s hadmi majú odborníci ako sú herpetológovia, naši ľudia na to nemajú príslušné školenie,“ poznamenal riaditeľ. Ľuďom odporúča, aby sa po strete s hadom z miesta vzdialili.

„Hady sa vyskytujú najčastejšie na neudržiavaných a opustených miestach, kde nie je intenzívna činnosť človeka. Na ich vyšší výskyt v nedávnej minulosti si spomínam pri zrúcaných domoch vo Svite, na cyklotrase v Liptovskom Mikuláši a hada sme odchytávali aj v prezidentskom zámočku v Tatranskej Javorine. Viem iba o jednom smrteľnom prípade. Človek, ktorý bol uhryznutý, však mal slabšie srdiečko,“ dodal Majko.

Herpetológ: Ľudia sa boja hada zbytočne

Herpetológ, teda odborník na plazy, Milan Oselský dopĺňa, že uštipnutie vretenicou môže byť teoreticky aj smrteľné, ale takéto nebezpečenstvo hrozí len ľuďom, ktorí majú iné zdravotné ťažkosti. „Uhryznutie môže byť nebezpečné napríklad pre kardiakov, pre ľudí po chemoterapii s oslabeným organizmom, alebo pre ľudí, ktorí sú alergickí na živočíšne jedy. Pre nich je však nebezpečné aj uštipnutie včelou alebo osou,“ vysvetlil Oselský.

Ako odborníka ho ľudia volávajú k výskytom hadov častejšie. Ich zvýšený výskyt je po zime, keď si hľadajú potravu, alebo keď migrujúci samčekovia hľadajú samičky. „V spomínanom období sa robí kopec odchytov. Len ja som ich mal v tomto období v okrese Košice-okolie okolo 40 až 50,“ podčiarkol herpetológ. Hady boli prenesené na najvhodnejšie miesto, teda čo najďalej od ľudí.

Ľudia sa podľa neho boja hada zbytočne. Ak by sa správali tak, ako treba, neuhryzol by ich. „Najjednoduchším riešením je nechať hada na pokoji a zachovať bezpečnú vzdialenosť, to je už pol metra. Had nás nebude prenasledovať, ani nám nič nespraví. K uhryznutiu môže dôjsť len vtedy, keď sa ho niekto snaží chytiť do ruky, alebo ho pristúpi,“ podotkol Oselský. Rodičom odporúča, aby deti od malička viedli k tomu, že voľne žijúce zvieratá v prírode sa nemajú chytať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #uhryznutie #vretenica