Mickiewiczova ulica v centre Bratislavy bude v sobotu patriť iba peším

Na Mickiewiczovej ulici v centre Bratislavy bude 19. mája podujatie WhatCity? Festival s pestrým programom potrvá od 13. do 20. hodiny. Z ulice je vylúčená a presmerovaná automobilová doprava.

19.05.2018 11:30
debata

Podujatie je výsledkom viacročnej iniciatívy za zveľadenie lokality okolo Mickiewiczovej ulice a prepojenie centra mesta s priľahlými časťami, vytvorenie priestoru, ktorý by slúžil viac ľuďom. Podujatie je ukážkou toho, ako by mohla vyzerať ulica bez áut, plná ľudí, zábavy, stánkov, atrakcií či diskusných blokov.

Architekti z ITB Development urobili k Mickiewiczovej ulici dopravný prieskum a stretnutia s obyvateľmi. Za najväčší problém považujú extrémne rušnú dopravu na konci Obchodnej ulice, kde sa križuje automobilová, električková a trolejbusová doprava. Je tam nebezpečný prechod, úzky chodník a nekvalitný verejný priestor. Pritom Mickiewiczova ulica je tranzitná, po ktorej denne prejde okolo 5 000 áut, v dopravnej špičke viac ako 800 za hodinu. Ich návrh pre mesto je odklonenie automobilovej dopravy a ponechanie trolejbusovej.

Podľa organizátorov z OZ Punkt do sobotného festivalu sa zapoja viaceré inštitúcie a prevádzky na Mickiewiczovej ulici. V kvetinárstve Botanical Lab bude workshop na tvorbu záhradiek v teráriu, v kultúrnom priestore Satori Stage pripravujú program, zo strechy budovy Wallenrod možno absolvovať komentovaný výhľad na developerské projekty. Okrem historických fotografií budú zverejnené študentské návrhy na premenu Mickiewiczovej u­lice.

Možno navštíviť výstavu v galérii Satelit, kde budú pre deti tvorivé dielne. Tiež absolvovať prehliadku depozitárov múzea dizajnu v Hurbanových kasárňach, ktoré čaká veľká premena na kultúrne centrum. Priestor pred Alžbetkou, takzvané námestie deviatich áut, oživí výstava mobiliáru z dreva dizajnéra Richarda Senešiho. Pešiu ulicu zaplnia stánky OZ a neziskových organizácií aj ďalšie v štýle známeho Dobrého trhu. V programe je kultúrny program, workshop na výrobu paletového nábytku, architektonická poradňa, deti poteší ihrisko. Vraj bude aj pouličný futbal i zábava na kolieskových korčuliach.

Dopravné obmedzenia

Pre prvý pouličný festival uzavrú Mickiewiczovu v sobotu 19. mája na celý deň. Počas uzávierky ulice od 7:00 do 23:00 presmerujú autá do okolitých ulíc. Smerom od mesta prejdú autá cez Radlinského ulicu na Floriánske námestie a pri Avione späť na Americké námestie. V smere do mesta bude obchádzka cez Americké námestie na Májkovu ulicu a potom na Radlinského. „Vjazd vozidiel na urgentný príjem Fakultnej nemocnice bude bezpodmienečne povolený,“ uviedla hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer.

Trolejbusová zastávka na Mickiewiczovej ulici bude počas podujatia uzavretá. Linky č. 207 a 208 budú prevádzkované na iných trasách. Linka č. 207 bude jazdiť cez Ulicu 29. augusta a Mlynské Nivy. Linka č. 208 cestujúcich odvezie po Radlinského ulici a pred Avionom odbočí na Americké námestie. Náhradnú dočasnú zastávku bude mať pred lekárskou fakultou. V opačnom smere bude jazdiť linka po pôvodnej trase až na Americké námestie, kde využije svoju pôvodnú zastávku. Potom trolejbus odbočí na Špitálsku a v križovatke s Ulicou 29. augusta odbočí doprava. Tam sa napojí sa na svoju pôvodnú trasu za križovatkou s Mickiewiczovou ulicou. „Uzávierka ulice neovplyvní linky nočných spojov, pešiu ani cyklistickú dopravu,“ uzavrela hovorkyňa hlavného mesta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Mickiewiczova