Na Šafku vzniká Landererov park, zatiaľ bez centrálneho pavilónu

Po vyše ročnom odklade sa začínajú práce na obnove časti Šafárikovho námestia v bratislavskom Starom Meste. Vznikne tam Landererov park, nazvaný podľa miesta, kde v minulosti stál palác významného bratislavského kníhtlačiara.

31.05.2018 13:00
SR Bratislava Landererov park revitalizácia... Foto: ,
Na snímke priestor na začiatku revitalizačných prác na Šafárikovom námestí – Landererovom parku.
debata (11)

Práce potrvajú asi dva mesiace. Ide o územie, ktoré ohraničujú ulice Dobrovičova, Gajova a Alžbetínska. Zmiznúť by mal asfalt, ktorý nahradí zeleň. Pribudne nové detské ihrisko, ohradený psí výbeh, mobiliár aj miesto na požičiavanie bicyklov. Opravy sa dočká fontána Marína. Minulosťou bude obratisko autobusov. Parkovisko medzi vznikajúcim parkom a parkom s Kačacou fontánou však ostane na svojom mieste. Pôvodne mal projekt prepojiť oba parky.

Starosta Starého Mesta Radoslav Števčík hovorí o vyvrcholení trojročného úsilia, ktoré odštartovala participácia ako podklad pre architektonicko-urbanistickú súťaž. Napokon sa obnova pre nezhody medzi architektmi a vedením mestskej časti nerealizuje podľa víťazného návrhu, ale projektu, ktorý v medzinárodnej súťaži obsadil druhé miesto. Autormi sú architekt Boris Hrbáň a francúzska kancelária földeak & bennaceur conseil conception.

Návrh revitalizácie verejného priestoru...
Návrh revitalizácie verejného priestoru...
+8Sprava: Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal,...

Mestská časť vyčlenila na obnovu 200-tisíc eur a na 100-tisíc hľadala sponzora. Partnera napokon našla v OZ Dobré miesto založené Nadáciou HB Reavis. To prispeje sumou 200-tisíc eur a ďalších 25-tisíc združenie vyzbieralo od partnerov v rámci fundraisingu. Napriek tomu nebude mať park podobu, akú predstavil architekt Hans-Michael Földeak pred vyše rokom. Centrálnym prvkom mal byť pavilón. S jeho výstavbou sa síce počíta, no mestská časť je iba v štádiu získavania povolení na jeho stavbu.

Podľa starostu sa projekt menil a s tým súvisia aj výdavky. Už vlani totiž mestská časť realizovala výsev lúčnej zmesi. Park má byť jedinečný práve trávnatými ostrovmi, ktoré budú pripomínať lúku. Výsevu nepomohlo horúce počasie a ani holuby, ktoré si na semenách pochutili. Starosta hovorí, že nechcú, aby sa situácia z minulosti opakovala. Vybudovaním parku sa to totiž nekončí a je treba myslieť aj na jeho prevádzku a zavlažovanie zelene.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Šafárikovo námestie #Landererov park