Plány revitalizácie 'Leninovho parku' znepokojili občanov B. Bystrice

Pripravovaný projekt revitalizácie mestského parku na Tajovského ulici v Banskej Bystrici, niekdajší tzv. Leninov park, kladie dôraz na maximálne zachovanie zelene, jej ochranu a tiež zachovanie prvkov, ktoré deklarujú historický vývoj. Patrí medzi národné kultúrne pamiatky, a preto podlieha prísnym kritériám zo strany banskobystrického krajského pamiatkového úradu. Zdôrazňuje to magistrát v stanovisku na reakcie nespokojných obyvateľov.

18.06.2018 16:46
park, banská Foto:
Leninov park v Banskej Bystrici.
debata

„V rámci rekonštrukcie odstránime asfaltové chodníky, ktoré nahradíme ekologickými mlatovými tak, ako je to v historických parkoch v zahraničí. Okrem toho vymeníme osvetlenie, osadíme nové lavičky a smetné nádoby, pribudnú fontány a voľnočasová zóna s detskými a pohybovými prvkami. Nainštaluje sa wifi a pre zvýšenie bezpečnosti kamerový systém. Projekt, ktorý podáva mesto, nepočíta s výrubom alejí,“ konštatovala Dominika Mojžišová z kancelárie banskobystrického primátora.

Podľa mestského úradu z parku má byť odstránených 20 prestarnutých a nevhodne umiestnených tují a dva poškodené smreky. Počíta sa s ošetrením 152 stromov prostredníctvom bezpečnostných rezov. Zároveň má pribudnúť okolo 1230 drevín a viac ako 60 stromov.

„V horizonte 15 až 20 rokov bude musieť dôjsť k rozhodnutiu o spôsobe obnovy alejí, nie však v rámci súčasného projektu revitalizácie parku,“ uviedla Mojžišová s tým, že samospráva vníma tiež rozporuplné reakcie verejnosti na moderné riešenie altánku. O jeho finálnom estetickom stvárnení sa má ešte diskutovať.

Noskovi poslali list

Nespokojní Banskobystričania v uplynulých dňoch adresovali primátorovi Jánovi Noskovi otvorený list, v ktorom upozorňujú na zásadné výhrady k projektu revitalizácie. Prvou sú pomerne výrazné zmeny týkajúce sa výsadby stromov a zelene v parku, a teda výmeny vysokých stromov za nižšie, presvetlenie alejí uskutočnené výmenou stromov za nové, postupná výmena stromov v alejach v časovom horizonte viacerých rokov, vykonaná kompletným výrubom danej aleje a zasadením nových stromov či rozmiestnenie nových druhov drevín, stromov, kríkov a nových fontán.

Druhou výhradou, na ktorú poukazujú signatári listu, je návrh mobiliára nahradzujúceho doterajší altánok. Po architektonickej a estetickej stránke ho vnímajú ako nevhodný.

„Mestský park o rozlohe približne osem hektárov sa nachádza priamo v centre Banskej Bystrice, tvorí jednu z jej hlavných dominánt a bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku, kde by nemalo už zo zákona dochádzať k zásadnejším zmenám. Je preto naozaj veľmi otázne, či plánované vážne zásahy, vrátane úplnej zmeny mobiliára, dispozičných zmien a už teraz ohlásených ďalších stavieb v parku, nie sú v rozpore so zákonom o ochrane pamiatkového fondu,“ uvádza sa v liste primátorovi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #revitalizácia #Leninov park