Veterný mlyn opravia pre čiernu Mačku Záhoráčku

Do holíčskeho veterného mlyna sa nasťahuje Mačka Záhoráčka. Najskôr ho však domáci musia v spolupráci s rakúskym mestom Hollabrunn zrekonštruovať, opraviť strechu a vymeniť lopatky.

19.06.2018 15:00
veterný mlyn, Holíč, Foto: ,
Trojpodlažný mlyn bol postavený v osemdesiatych rokoch 19. storočia.
debata

Čierna mačka s mlynským kolesom, alebo Mačka Záhoráčka by mala časom sprevádzať turistov aj po ďalších pamiatkach po Záhorí. Myšlienky prebrali od rakúskeho partnera, kde jej hovoria Kellerkatze. Do opravy sa Holíč pustí spolu s Hollabrunnom v rámci projektu Pohľad s výhľadom alebo Ausblick mit Weiblick.

Mestskí poslanci podanie žiadosti o dotáciu odsúhlasili. „Na mlyn si pamätám ešte ako chlapec. Chýbala mu strecha. Potom sa ho chytili miestni poľovníci, ktorí ho svojpomocne zrekonštruovali,“ vysvetlil primátor Holíča Zdenko Čambal. Mlyn býval v minulosti sídlom spoločenského života mestečka. Pred rokmi tam organizovali majálesy či zábavy.

„Je to jedinečná pamiatka svojho druhu na Slovensku. Vedľa mlyna chceme urobiť miesto pre cyklistov a kamennú rozhľadňu. Za pekného počasia bude vidno až na končiare rakúskych Álp,“ pokračuje primátor Holíča. V neinvestičnej časti sú naplánované rôzne kultúrne aktivity ako mlynárska akadémia, kováčske a drotárske sympózium, putovná výstava kováčskych a drotárskych výrobkov, ochutnávka záhoráckych špecialít. Súčasťou bude vypracovanie spoločnej stratégie marketingovej značky Mačka Záhoráčka.

Momentálne je však projekt ešte len v štádiu schvaľovania. „Rozhodujú komisie na ministerstve pôdohospodárstva, sekcia Interregu, ktorá sa venuje cezhraničným spoluprácam. A my musíme urobiť dôležitý krok, pretože mlyn je zatiaľ v majetku Poľovníckeho združenia. To predbežne s predajom súhlasilo. Sme dohodnutí na cene približne päťdesiattisíc eur. Ak všetko vyjde, vybudujeme niečo pekné, čo prispeje k turistickému záujmu,“ doplnil primátor.

Podľa Veroniky Chňupkovej z Turisticko-informačného centra mesta Holíč bol mlyn pôvodne drevený. „Patril k najstarším veterným dreveným mlynom nemeckého typu na území Čiech, Moravy a Slovenska. Je zachytený na rytine z roku 1801. Bol dvojposchodový so štyrmi ramenami, otáčali sa pomocou oja podľa smeru vetra,“ priblížila Chňupková.

Drevený mlyn však zhorel. Murovaný stojí na rovnakom mieste. „Ide o centrálny kamenný trojpodlažný podpivničený objekt z osemdesiatych rokov 19. storočia. Pohon mlyna zabezpečovali štyri ramená s lopatkami, ktoré boli osem metrov dlhé a otáčali sa proti smeru hodinových ručičiek,“ uzavrela Chňupková s tým, že technické zariadenie mlyna sa nezachovalo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Holič #ministerstvo pôdohospodárstva #veterný mlyn