Veľký požiar po blesku pri Čadci zlikvidoval stroje, autá aj kamión

Mohutná búrka, ktorá sa v noci zo štvrtka na piatok prehnala Slovenskom, narobila poriadne škody. Kým hasiči v rôznych kútoch krajiny zväčša odpratávali z ciest spadnuté stromy, či riešili vytopené pivnice, tí zo Žilinského kraja mali plné ruky práce s likvidáciou mohutného požiaru, ktorý sa rozhorel po zásahu bleskom do výrobnej haly v Rakovej pri Čadci.

22.06.2018 12:55
požiar, blesk, Raková pri čadci Foto: ,
Výrobnú halu v Rakovej pri Čadci zničil požiar po zásahu bleskom.
debata (3)

Viacerí svedkovia tvrdia, že za obrovský požiar drevárskej výroby, autoservisu a skladu textilu môže blesk. „To bolo strašné, hrmelo, blýskalo sa, trieskalo to, blesky šľahali jeden z druhým, jeden udrel rovno tam, kde sa nachádza hala a zrazu len prišla obrovská žiara a už to bolo celé v plameňoch,“ povedal obyvateľ obce. Oheň nebolo možné skrotiť, aj keď hasiči dorazili na miesto prakticky hneď, iba necelých desať minút po tom, ako sa rozhorel.

„Oheň sa šíril veľmi rýchlo,“ potvrdil riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline Jaroslav Kapusniak. Na mieste zasahovalo niekoľko desiatok hasičov zo Záchrannej brigády v Žiline, z Čadce, Turzovky, ale aj dobrovoľní hasiči z Turzovky, Rakovej, Korne a Vysokej nad Kysucou. Aj napriek ich enormnému úsiliu z haly nezostalo takmer nič a preborila sa tiež strecha. Vovnútri boli stroje, autá, kamión, oblečenie a škody budú podľa predbežných odhadov majiteľa obrovské. Na ploche 60 krát 35 metrov mal požiar poničiť majetok za približne 2,5 milióna eur. Samotná budova je po požiari totálne zničená, na viacerých miestach je narušená statika a preborila sa aj strecha.

Výrobnú halu v Rakovej pri Čadci zasiahol počas... Foto: Pravda, Tatiana Michalková
požiarnici, Raková pri Čadci Výrobnú halu v Rakovej pri Čadci zasiahol počas búrky zo štvrtka 21. júna na piatok 22. júna blesk. Na mieste zasahovalo niekoľko desiatok profesionálnych aj dobrovoľných hasičov.

O niečo lepšia situácia bola v Trenčianskom kraji, kde sa však tiež čerti ženili. Podľa hovorcu trenčianskych krajských hasičov Mariána Petríka zasahovali v priebehu štvrtkového večera a noci hasiči v súvislosti s búrkou celkovo desaťkrát. V Hornej Marikovej, Novom Meste nad Váhom, Trenčianskych Stankovciach, v Partizánskom, Sebedraží a v Prievidzi odstraňovali stromy, ktoré popadali na cestu. Na námestí v Trenčíne odčerpávali vodu zo zatopeného podjazdu a neskôr aj zo zaplavenej šachty. V Podlužanoch odstraňovali z elektrického vedenia zloemený konár a časť koruny stromu museli odpratať z cesty. V Považskej Bystrici odčerpávali vodu zo zatopenej pivnice.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #búrka #požiar #blesk