V Bratislave korunovali mladšieho syna Márie Terézie Leopolda II.

V sobotu krátko popoludní v Kostole najsvätejšieho Spasiteľa pri Hlavnom námestí symbolicky korunovali v rámci tohtoročných korunovačných slávností mladšieho syna Márie Terézie Leopolda II. Panovníka stvárnil herec Marek Majeský a ostrihomského arcibiskupa, kardinála Baťána František Kovár.

23.06.2018 21:47
Bratislava, Korunovácia Leopolda II., Marek... Foto: ,
Leopold II. počas obradu korunovácie v jezuitskom kostole v rámci Bratislavských korunovačných slávností 2018.
debata (1)
Korunovácii predchádzal korunovačný sprievod a prenášanie korunovačných insígnií. Sprievod odštartoval o 13:00 na Bratislavskom hrade a pokračoval cez Viedenskú bránu, Zámockú a Kapucínsku ulicu, Hurbanovo námestie, Michalskú a Bielu ulicu na Františkánske námestie. Po korunovácii sa sprievod niesol zas z Františkánskeho námestia Bielou, Michalskou, Ventúrskou a Strakovou ulicou až na Hviezdoslavovo námestie, kde sa krátko pred pol štvrtou uskutočnilo pasovanie rytierov Rádu zlatej ostrohy a Korunovačná prísaha. O 16:00 napokon slávnostne spustili za prítomnosti Mareka Majeského čapovanie vína z Vtáčej fontány na Ventúrskej ulici.

Šestnásty ročník korunovačných slávností, ktoré sa v uliciach Bratislavy konajú od štvrtka, organizuje Občianske združenie Korunovačná Bratislava pod vedením Milana Vetríka. Návštevníci a návštevníčky centra si môžu v rámci nich vychutnať tiež korunovačný jarmok na Hviezdoslavovom námestí či tradičný korunovačný guláš podľa receptúry z čias Márie Terézie.

Platilo sa bronzovými korunovačnými žetónmi

V určených gastro stánkoch si občerstvenie zakúpia výmenou za bronzové korunovačné žetóny Márie Terézie, cisára Karola VI. a cisárovnej Alžbety Kristíny. Na Hviezdoslavovom námestí ich zaujme tiež výstava voskových figurín s názvom V tieni tureckého polmesiaca, zobrazujúca osobnosti, ktoré sa podieľali na obliehaní Viedne v roku 1683.

Milan Vetrík hodnotí podujatie pozitívne. „Mám výborný pocit, tešíme sa na ďalší ročník,“ povedal pre agentúru SITA. „Ten korunovačný obrad je síce každý rok zhruba taký istý, ale tá hĺbka slov, ktoré mali návštevníci možnosť počuť, tie sú tak aktuálne, že nás dokážu zasiahnuť aj dnes. O tom napokon svedčí aj tohtoročná účasť na korunováciách, ten kostol bol plný. Na to, že sme nemali takmer žiadnu reklamu, to považujem za veľký úspech,“ poznamenal.

V piatok sa pri príležitosti 301. výročia narodenia rakúsko-uhorskej panovníčky Márie Terézie začali aj Bratislavské korunovačné dni pod taktovkou hlavného mesta SR Bratislava. Návštevníci a návštevníčky historického centra Bratislavy si v rámci nich môžu okrem koncertov, korunovačných sprievodov či Kráľovského rytierskeho turnaja vychutnať tiež festival Frankovky, ktorý potrvá do nedele večera či navštíviť Archív mesta Bratislavy. V nedeľu večer je v programe Korunovačných dní Korunovačný koncert v Dóme svätého Martina v podaní Speváckeho zboru mesta Bratislavy.

Korunovačné slávnosti trvajú do piatka

Korunovačné dni potrvajú do budúceho piatka, pričom na záujemcov a záujemkyne čaká v rámci nich ešte viacero podujatí a atrakcií, medzi nimi napríklad ďalšie historické prechádzky mestom s programom, o ktorý sa postará Tovarišstvo starých bojových umení a remesiel, módna prehliadka z obdobia renesancie s tanečným vystúpením či konferencia na tému Bratislavské korunovácie v kontexte Európy.

Mária Terézia bola (od roku 1740) rakúska arcivojvodkyňa, uhorská a česká kráľovná z rodu Habsburgovcov. Narodila sa 13. mája 1717 vo Viedni, kde aj 29. novembra 1780 zomrela. Bola to jediná žena, ktorá vládla na českom tróne. Korunovali ju v roku 1741 v Bratislave a v roku 1743 v Prahe. Bola manželkou Františka I. Lotrinského, s ktorým mala šestnásť detí. Mária Terézia sa pričinila o ekonomické a školské reformy, podporovala obchod a rozvoj poľnohospodárstva a zreorganizovala armádu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Marek Majeský #František Kovár #korunovačné slávnosti