Ľudia v Detve nechcú, aby sa robil prieskum zlata, na protest blokovali cestu

Takmer 200 ľudí zablokovalo v utorok skoro ráno na asi 40 minút štátnu cestu v Detve, aby tak vyjadrili protest proti rozhodnutiu Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR o určení prieskumného územia na vykonávanie geologického prieskumu pre spoločnosť Mining Gold zo Stupavy.

26.06.2018 09:45 , aktualizované: 19:23
SR Detva protest rozhodnutie prieskum BBX Foto: ,
Symbolická hromadná blokáda detvianskeho mosta a pripomenutie si 15. výročia udalostí počas konkurzného konania PPS Detva Holding, a.s., keď sa zamestnanci súdili o svoje odstupné sedem rokov, 26. júna 2018 v Detve. Protest organizujú odborári zo ZO OZ KOVO Podpolianske strojárne. Na snímke uprostred primátor Detvy Ján Šufliarsky s odborármi pri blokovaní detvianskeho mosta.
debata (2)

Táto firma je totiž právnym nástupcom pôvodného žiadateľa o určenie dobývacieho priestoru zlata v lokalite Detva – Biely vrch – spoločnosti Eastern Mediterranean Resources – Slovakia (EMED Slovakia), ktorej úrady pred rokom a po predchádzajúcich protestoch obyvateľov Detvy rozhodnutie na určenie dobývacieho priestoru nevydali.

Spoločnosť Mining Gold ale žalobou zo 6. septembra 2017 napadla rozhodnutie Obvodného banského úradu v Banskej Bystrici z apríla 2017 o zastavení konania o určenie dobývacieho priestoru a zároveň sa na základe uvedeného rozhodnutia ministerstva stala začiatkom roku 2018 na štyri roky držiteľom rozsiahleho prieskumného územia v Detve.

„Takto pre 15 rokmi sme sa zišli na tomto mieste, aby sme zachraňovali prácu pre strojárov v PPS Detva, ktorá sa dostala do konkurzu. Dnes tu stojíme opäť, aby sme vyjadrili svoj nesúhlas s rozhodnutiami štátnych úradov, ktoré môžu výrazne poškodiť tento krásny región,“ uviedol pred zhromaždením predseda OZ KOVO pri PPS Detva Stanislav Ľupták.

Svoje odmietavé stanovisko predniesol aj primátor Detvy Ján Šufliarsky a medzi protestujúcimi sa objavil aj riaditeľ PPS Group Michal Sýkora, ktorej areál sa nachádza na mieste, kde je prieskumné územie vymedzené.

Po protestnom zhromaždení sa jeho účastníci vydali autobusmi do Stupavy, pred sídlo spoločnosti Mining Gold na Mariánskej 32/A, kde sa k ním popoludní majú pridať aj podporovatelia zo Záhoria. Ešte predtým sa detvianski odborári zastavia v Bratislave na MŽP, kde odovzdajú otvorený list ministrovi Lászlóvi Sólymosovi (Most-Híd). V ňom okrem iného žiadajú, aby sa legislatíva upravila tak, aby pri vydávaní rozhodnutí o určení prieskumného územia, boli upovedomené aj zasiahnuté samosprávy a majitelia pozemkov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ťažba zlata #Detva