V múzeu máp si vytvoríte vlastnú krajinu

Pastva pre oči pre dospelých a skvelá učebná pomôcka pre študentov a žiakov. Aj tieto prívlastky sa hodia pre Slovenské múzeum máp v Kynceľovej pri Banskej Bystrici. Toto jedinečné a unikátne múzeum nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe núka návštevníkom pohľady na tvorbu máp, prácu v oblasti kartografie a ponúka aj doslova excelentné kúsky. Jedným z nich je virtuálny pieskový model krajiny.

27.06.2018 15:00
Anna Mihálová, múzeum máp Foto: ,
Anna Mihálová pri pieskovom modeli krajiny.
debata

Manažérka Slovenského múzea máp Anna Mihálová zdôrazňuje, že jediné múzeum podobného druhu v strednej Európe – Moravské kartografické centrum – sa nachádza v Česku, a otvorené je iba sezónne. To naše je otvorené počas pracovných dní denne a ponúka pohľad na mapy aj interaktívnou formou," zdôrazňuje.

Jedinečnú expozíciu založila na vlastné náklady súkromná spoločnosť CBS, najväčší producent maľovaných máp na Slovensku a druhý najväčší na svete. Časť zbierky tvoria exponáty z Vojenského kartografického ústavu v Harmanci, vrátane informácií o jeho vzniku a histórii.

Deti i dospelých zaujme interaktívny model krajiny, pri ktorom si môžu vyskúšať základy práce s kartografickým programom. Vyskúšať si môžu staršie techniky kreslenia a tvorby máp aj vytváranie ručne maľovanej mapy. Doslova unikátom je virtuálny model pieskovej krajiny s rozšírenou realitou. Jemu podobné využívajú vodohospodári v zahraničí.

„Tento model názorne ukazuje, ako fungujú vrstevnice v teréne a využíva pritom moderné digitálne technológie. Návštevníci môžu v piesku za pomoci lopatiek vytvárať krajinu a za pomoci laserového snímača okamžite vidieť jej farebné rozlíšenie podľa línií vrstevníc,“ vysvetľuje Mihálová.

Model dokáže hravou formou nasimulovať dážď a ukazuje, ako sa voda v krajine správa. Dokáže vytvoriť dokonca prívalovú vlnu a táto voda dokáže krajinu zmeniť. Dažďové zrážky možno nasimulovať tak, že medzi laserový snímač a pieskový model vloží návštevník ruku. Tá sa zmení na dažďový oblak, spod ktorého „zaprší“.

Unikátov v múzeu máp je však viac. Mihálová k nim radí originálne mapy staré takmer sto rokov, kartografické a geodetické pomôcky, medirytinu, teda starý spôsob tlače máp, ukážky vývoja mapovania na Slovensku a ďalšie zaujímavosti.

Hoci je expozícia máp a kartografie otvorená len krátko, už stihla prilákať mladšie i staršie vekové kategórie. Starší si chodia zaspomínať a mladí niečo sa naučiť. „Múzeum spĺňa podmienky inovatívneho štátneho vzdelávacieho programu, v ktorom je v sekcii spoločenských vied aj geografia. To umožňuje žiakom, aby sa počas hodín geografie neučili iba v triedach, ale aj v teréne. Spĺňame všetky normy na to, aby sa mohli vzdelávať aj u nás,“ podotkla manažérka. Dospelý zaplatí pri návšteve múzea 4 eurá, študenti 2,50, deti, dôchodcovia a držitelia preukazov ZŤP iba jedno euro.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum máp #Anna Mihálová