Pre osýpky vyhlásili v okrese Michalovce mimoriadnu situáciu

Pre osýpky vyhlásili v okrese Michalovce v utorok mimoriadnu situáciu. Platiť začala o 15.00 h. Po skončení krízového štábu to pre médiá uviedla prednostka Okresného úradu v Michalovciach Jana Cibereová.

10.07.2018 15:32
osýpky, dieťa, infekcia Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Ďalšie rokovanie krízového štábu bude podľa jej slov v stredu o 8.00 h za účasti hlavného hygienika SR Jána Mikasa. Dôvodom vyhlásenia mimoriadnej situácie bol veľký nárast pacientov chorých na osýpky, ktorý sa prejavil cez víkend v michalovskej nemocnici. „Na základe ďalších návrhov členov krízového štábu budem prijímať opatrenia a návrhy k zlepšeniu mimoriadnej situácie, ktorá dnešným dňom vzniká v okrese Michalovce,“ doplnila.

V epidémii v okresoch Michalovce a Sobrance evidujú od začiatku mája k 9. júlu 161 prípadov osýpok, z toho 68 je laboratórne potvrdených. Najviac (89) ich zaznamenali v meste Michalovce a tiež v obci Drahňov (35), odkiaľ sa osýpky začali šíriť. „Z celkového počtu ochorení sú štyri importované z Veľkej Británie a deväť profesionálnych. Všetky ochorenia boli v epidemiologickej súvislosti,“ priblížilahovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková,

Primár infektologického oddelenia michalovskej nemocnice Štefan Zamba pre novinárov uviedol, že k utorkovému ránu mali 29 hospitalizo­vaných pacientov s touto diagnózou. „Od minulého víkendu sme zaznamenali explozívny nárast počtu pacientov na našom oddelení. Jednak vyšetrených, jednak hospitalizovaných,“ poznamenal. Celkový počet hospitalizovaných bol podľa neho cez 140. Medzi nimi boli, ako ďalej uviedol, prevažne deti od 0 do 18 rokov. „Zhruba 85 % štatisticky. Toho času máme približne polovicu z týchto detských pacientov vo veku do dvoch rokov,“ doplnil. Zamba spomenul, že priebeh ochorenia u nakazeného personálu bol relatívne priaznivý a nedošlo ku komplikáciám.

Nemocnica podľa jeho ďalších slov zrealizovala viaceré opatrenia. V rámci ochrany personálu sa preočkoval kompletne celý. Vzhľadom na nárast počtu pacientov s osýpkami a obmedzenú kapacitu infektologického oddelenia koncom júna dočasne reprofilizovali niektoré lôžka. „Už tento víkend sme mali problém, čo sa týka kapacity a zvládnutia množstva týchto pacientov,“ podotkol primár. V prípade ich ďalšieho nárastu by mali byť na ich príjem pripravené aj nemocnice v Košiciach či Prešove. Prísny zákaz návštev naďalej platí v celom areáli michalovskej nemocnice. Či sa to zmení, záleží podľa Zambu od aktuálnej epidemiologickej situácie v regióne.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Michalovce #osýpky