Mladý Košičan Róbert Németi fotil aj britských princov

Ako fotograf sa presadil v Anglicku. Fotil kráľovskú rodinu s princami Williamom a Harrym, dalajlámu, herca Davida Haasellhofa, speváčku Jessie J., skupinu Oasis a mnohé ďalšie osobnosti spoločenského a kultúrneho života. Pri rôznych podujatiach a v rôznych situáciách ich zvečnil mladý fotograf z Košíc Róbert Németi.

11.07.2018 15:00
Róbert Németi, fotograf, výstava, Foto:
Róbert Németi na výstave v Turni nad Bodvou.
debata

Jeho fotky sa nestali len súčasťou vlastného fotografického albumu, ale boli publikované na titulkách najznámejších britských periodík. Róbert dnes patrí k najtalentova­nejším fotografom na Slovensku a v týchto dňoch prezentuje prierez svojej tvorby na výstave v Turni nad Bodvou.

Dvadsaťdeväťročný muž, rodák z Kráľovského Chlmca prežil ranú mladosť so svojimi rodičmi v obci Čierna. Ešte ani počas štúdia na Obchodnej akadémii v Čiernej nad Tisou netušil, akou veľkou súčasťou jeho života sa stane fotoaparát. Svoj prvý si kúpil v Anglicku, kde ako sedemnásťročný vycestoval počas prázdnin za sestrou. „Zarobil som si tam nejaké peniaze a kúpil si kompaktný fotoaparát. A začal fotiť, lebo som zistil, že ma to baví stále viac,“ spomína na svoje fotografické začiatky.

Po skončení školy sa aj so svojou vtedy priateľkou, dnes už manželkou Silviou vydal do Anglicka nastálo a zakotvil v mestečku York. Najskôr si zarábal inou činnosťou, no k foteniu ho to ťahalo stále viac. Kúpil si lepšiu zrkadlovku a zaklopal na dvere v lokálnom denníku Press. Najskôr ho odmietli, ale po opakovaných žiadostiach mu dali šancu a Róbert sa jej chopil Po jedno až trojdňových zákazkách začali pribúdať väčšie, až v roku 2010 začal podnikať ako súkromný fotograf.

Momentka britskej kráľovskej rodiny.
Németi takto zachytil princov Williama a...
+5Dalajláma očami Róberta Németiho.

„Ponuky na prácu som dostával už nielen z Yorského denníka Press, ale aj od Yorkshire Post a Yorkshire Magazine. V roku 2011 mi prácu fotoreportéra ponúkli v medzinárodnej tlačovej agentúre Solent News v Southamptone, kde som pracoval skoro tri roky. Tam som bol súčasťou mnohých fotografických projektov a podujatí,“ konštatuje. Németiho fotky sa dostali na titulky prestížnych anglických médií ako napr. The Times, Daily Mail, The Daily Telegraph, The Daily Express, Guardian, Independent a ďalších, no dostali sa aj do medzinárodných magazínov ako sú National Geographic.

Fotil mnohé známe osobnosti, no aj obyčné príbehy, ktoré píše život.

Úspešný mladý muž sa pred štyrmi rokmi z Anglicka rozhodol vrátiť domov a v súčasnosti žije v Košiciach. „Mne, aj mojej priateľke, teraz už manželke chýbala rodina a priatelia. Rozhodli sme sa preto, že svoj budúci život spojíme s domovinou, kde si aj založíme rodinu,“ zdôrazňuje. Róbert zostal pracovať v médiách a jeho fotky ďalej letia do sveta. Spolupracuje s britskou tlačovou agentúrou Barcroft Media, cez ktorú sa jeho momentky dostávajú do periodík na celom svete. Za úspech považuje aj to, že jeho fotky boli ešte v rokoch 2011 a 2012 ocenené na prestížnej fotosúťaži NAPA.

„Fotenie je okrem rodiny môj celý život. Patrím k šťastlivcom, ktorí robia naozaj to, čo ich baví a záľuba sa stala aj ich prácou. U mňa bolo fotografovanie najskôr iba hobby, neskôr hobby spojené s prácou a teraz už aj vysnívaná práca,“ zdôrazňuje Németi. O návrate na Britské ostrovy neuvažuje, svoje danosti a schopnosti chce využívať a odovzdávať doma.

Čo ho na Slovensku láka z pohľadu fotografa? Hovorí, že fotí rád a fotí všetko. Ľudí, no aj prírodu. Za ostatné štyri roky stihol v rôznych situáciách zvečniť mnohé slovenské politické špičky, no jeho láka mať pred objektívom svojho fotoaparátu najmä osobnosti nášho kultúrneho života.

Jeho nezvyčajné fotografie už spoznáva aj slovenská verejnosť. Z rodinného albumu sa jeho fotky sťahujú po výstavách. Najskôr ich prezentoval v Kráľovskom Chlmci, potom vo Veľkých Kapušanoch, Košiciach, Bratislave, teraz v Turni nad Bodvou. Medzitým aj v susednom Maďarsku. Výstavu v Turni nad Bodvou spoluorganizuje Občianske združenie Pála Fecsóa s Kultúrnym centrom Medzibodrožia a Použia, fotky budú vystavené asi mesiac.

Kurátor výstavy Juraj Szaszák o fotkách Róberta Németiho povedal, že rozprávajú sami o sebe. „Silnou stránkou Németiho je zachytenie symetrie. Na jeho fotkách vidieť výrazný podiel intelektu a emócie, svetla a tieňa, šťastia a smútku, či momentu a presného načasovania. Na fotkách zdôrazňuje tvár alebo scénu, ktorá je s ňou spojená a tak vzniká dvojitá fotografia. Preto sú jeho fotky až mnohovravné,“ zdôraznil Szaszák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #princ William #princ Harry #fotograf #Róbert Németi