Pre pochody budú v sobotu v Bratislave bezpečnostné opatrenia

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave za účelom zabezpečenia nerušeného priebehu ohlásených verejných zhromaždení v sobotu 14. júla, pripravilo opatrenia bezpečnostného charakteru. Nerušené uplatnenie práva občanov pokojne sa zhromažďovať bude zabezpečovať dostatočný počet policajtov.

12.07.2018 12:23
Duhovy pochod pride hviezdoslavove namestie,... Foto: ,
Dúhový pochod vlani v júli v Bratislave. Tento rok sa bude konať už siedmy raz.
debata

Ako informovala hovorkyňa bratislavskej polície Lucia Mihalíková, v prípade, ak by však došlo k narušeniu verejného poriadku alebo páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku. Vodiči by počas sobotňajšieho dňa mali v hlavnom meste počítať s určitými dopravnými obmedzeniami, pričom bude aj dočasné vylúčenie mestskej hromadnej dopravy.

Plánuje sa uzávierka ciest, aj výluka MHD

V čase od 12:00 do cca 18:00 bude pre cestnú dopravu úplne uzatvorené centrum Starého mesta Bratislavy. V čase pochodu budú policajti dopravnej polície zabezpečovať odklon dopravy zo Špitálskej ulice cez Dunajskú ulicu, z Karadžičovej ulice zo smeru od Mlynských Nív na Landererovú ulicu a v smere od Nábrežia armádneho generála Ludvíka Svobodu na Staromestskú ulicu. Vozidlám, ktoré sa budú v tomto čase nachádzať v uzatvorenej zóne, umožnia policajti priebežne túto zónu opustiť podľa aktuálnej bezpečnostnej situácie.

Občanov bývajúcich v blízkosti miesta konania sa uvedených zhromaždení ako aj vodičov smerujúcich do centra mesta vyzývame, aby v záujme ochrany svojho majetku na parkovanie využili podzemné parkovacie miesta, alebo svoje vozidlá zaparkovali v iných lokalitách, mimo centra mesta. Vjazd vozidlám do uzatvorenej zóny bude umožnený len osobám s trvalým pobytom v uzatvorenej zóne, alebo s prideleným parkovacím miestom, informuje tlačová správa.

Plánované je aj dočasné vylúčenie mestskej hromadnej dopravy. Bezprostredne pred začatím samotného pochodu až do času jeho ukončenia nebudú premávať električky po Štúrovej ulici, Vajanského nábreží a Rázusovom nábreží.

Mestská polícia upozornila, že do pešej zóny v historickej časti mesta sa nedostanú ani vozidlá s povolením. „Cez monitorované vstupy do pešej zóny nebudú v tomto čase púšťané ani vozidlá, ktoré majú vjazd do pešej zóny povolený príslušným správcom komunikácie,“ povedal Peter Pleva, hovorca mestskej polície.

Dva pochody v jeden deň

Sobotné popoludnie v Bratislave bude v znamení dvoch pochodov. Dúhový PRIDE Bratislava s odkazom My nikam neodchádzame – PRIDEme odštartuje o 13:00 na Hviezdoslavovom námestí s cieľom upozorniť na nenaplnené základné práva a slobody, vrátane uznania partnerstiev LGBT komunity.

S mottom Príď posvietiť! vyrazia do ulíc organizátori pochodu Hrdí na rodinu. Tento pochod sa začne 14:30 na Hodžovom námestí, smerovať bude na Námestie slobody a skončí v Medickej záhrade.

Bratislavská polícia žiada návštevníkov mesta a účastníkov zhromaždení, aby do ulíc, ktorých sa obmedzenia budú týkať, vstupovali bez zbytočných batožín. Občanov, ktorí sa mienia uvedených zhromaždení zúčastniť vyzývajú, aby pri využívaní svojho práva vyjadriť názor nenarúšali verejný poriadok a neporušovali svoje povinnosti vyplývajúce zo všeobecne záväzných právnych predpisov. „Vyzývame všetkých občanov, aby počas bezpečnostných opatrení rešpektovali pokyny a výzvy polície, boli ohľaduplní voči ostatným občanom – napomôžu tak zachovať verejný poriadok,“ uvádza sa v tlačovej správe. Cieľom týchto opatrení bude zabezpečiť ochranu života, zdravia, majetku občanov, ako aj bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky pred, počas a po ukončení zhromaždenia v mieste a okolí jeho konania.

debata chyba
Viac na túto tému: #pochod #Dúhový PRIDE Bratislava