Mimoriadna situácia pre epidémiu osýpok v Michalovciach naďalej trvá

Epidémia osýpok na Zemplíne naďalej trvá, preto ostáva v platnosti mimoriadna situácia, zákaz hromadných verejných akcií a ďalšie z vyše sto protiepidemických opatrení.

18.07.2018 14:25 , aktualizované: 23:13
zdravotníctvo, osýpky, Michalovce, epidémia Foto: ,
Na snímke zľava prednostka Okresného úradu Michalovce Jana Cibereová a hlavný hygienik SR Ján Mikas na zasadnutí krízového štábu k epidémii osýpok na Okresnom úrade v Michalovciach.
debata (2)

Ako informovala prednostka Okresného úradu Michalovce a šéfka krízového štábu Jana Cibereová, zákaz konania verejných zhromaždení a podujatí, ktorý platí v Michalovciach od minulého týždňa, rozšíril na rokovaní okresný krízový štáb aj na mesto Strážske a obec Laškovce. Krízový štáb bude opäť rokovať 31. júla.

Ešte pred týždňom hrozila katastrofa v Michalovciach, zdá sa, že je zažehnaná. „Všetky opatrenia, ktoré boli prijaté v minulom týždni, zostávajú naďalej v platnosti,“ povedala Cibereová. Ide o zákazy zhromažďovania sa, doočkovanie a monitoring osôb, ktoré by mohli ochorenie šíriť. Tieto opatrenia boli podľa nej účinné, pretože sa im v meste darí ochorenie držať pod kontrolou. „Za posledný týždeň v Michalovciach pribudol len jeden prípad. Tým, že sme zakázali hromadné akcie, tak mám taký dobrý pocit, že sa infekcia nešíri ďalej,“ doplnila. Lekári tam doteraz zaočkovali 1 059 ľudí, z toho 737 bolo detí. Kritickou je však desiatka rómskych rodín, ktorá odmietla očkovanie.

Doposiaľ 243 prípadov

„Za rodinami sa vybrali terénni pracovníci z úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity. Chcú ich prehovoriť, aby sa nechali zaočkovať, aj im podrobne vysvetliť, čo sa stane, ak očkovanie odmietnu,“ spresnila Cibereová. Ako dopadla komunikácia, spätnú väzbu zatiaľ nemá. Verí, že si od terénnych pracovníkov nechajú poradiť. V opačnom prípade budú musieť byť izolovaní v mieste bydliska a strážiť ich bude polícia, aby odtiaľ neodišli.

V okresoch Michalovce a Sobrance doposiaľ zaznamenali 243 prípadov ochorenia, z toho hospitalizovali 190 ľudí. Nik z pacientov nezomrel, hoci sa vyskytli menej vážne komplikácie. Až 80 percent chorých tvoria deti. Najväčšie ohnisko a najviac postihnutých je na Mlynskej ulici v lokalite Angi mlyn, kde žije rómska komunita. V Michalovciach odvolali viaceré kultúrne a spoločenské podujatia vrátane športových.

Ravasz: Neoznačujme to za rómsky problém

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz však odmieta situáciu označovať za problém iba menšiny Rómov, v ktorej komunitách sa epidémia prevažne šíri. „Bol by som veľmi nerád, ak by sme túto epidémiu označili za rómsky problém. Je to zjednodušenie situácie a podcenenie potreby očkovania detí a preočkovania dospelých,“ konštatoval Ravasz. Zdôraznil, že situáciu na východe sledujú regionálni pracovníci jeho úradu, ktorí sú členmi krízového štábu.

Mestá a obce podľa Ravasza v minulosti pristupovali k povinným očkovaniam v poslednej chvíli a často im pri tom asistovali Policajný zbor či mestská polícia. „Tento spôsob použitia „sily“ sa ukázal ako nešťastný, keďže od očkovania detí väčšinu rodičov odstrašil,“ doplnil splnomocnenec. Poukázal, že riešenie na odmietanie očkovania má príspevková organizácia ministerstva zdravotníctva Zdravé regióny. Terénni pracovníci tejto organizácie pochádzajú priamo z komunít a u miestnych majú prirodzený rešpekt. V oblastiach, kde pôsobia, sa miera zaočkovaných detí zvyšuje. "Dôvodom je, že dôležitosť a význam očkovania detí vysvetlili terénni pracovníci rodičom v ich jazyku a nepoužili pritom donucovacie prostriedky či metódu zastrašovania,“ zdôraznil splnomocnenec.

Koniec epidémie je otázny

Hlavný hygienik SR Ján Mikas uviedol, že nad epidémiou zatiaľ nezvíťazili. „Preto až do 31. júla ostávajú v platnosti všetky doteraz prijaté opatrenia, hoci nastalo mierne zlepšenie,“ povedal Mikas. Za úspech považuje, že sa epidémia zatiaľ nerozšírila do iných okresov.

„Ako dlho potrvá epidémia dnes nie je možné povedať, všetko záleží od prístupu ľudí k dodržiavaniu protiepidemických opatrení. Práve tu je problém, pretože niektorí ľudia s nízkym sociálnym štandardom ich nedodržiavajú, ba dokonca sa odmietajú dať očkovať,“ povedal Mikas. Uviedol, že konkrétne na Mlynskej ulici v Michalovciach ide približne o desať rodín a úlohou terénnych sociálnych pracovníkov je presvedčiť ich, aby podstúpili očkovanie.

Ako uviedol primár infekčného oddelenia NsP Michalovce Štefan Zamba, ktorá patrí do siete Svet zdravia, zatiaľ je kapacita nemocnice dostatočná a žiadneho pacienta nebolo treba previezť do Košíc či do Prešova.

Nespokojní občania

Novinári Cibereovú a Mikasa informovali, že sa občania pýtajú, prečo nebol vydaný zákaz voľného pohybu osôb z lokalít postihnutých epidémiou. Niektorí obyvatelia tvrdia, že mnohí z postihnutých chodia do obchodov a ostatní sa cítia byť ohrození. Cibereová uviedla, že bola vyhlásená mimoriadna situácia, polícia a terénni sociálni pracovníci situáciu monitorujú. Obmedziť pohyb osôb môže v prípade núdzového stavu iba vláda a na čosi také podľa nej nie je dôvod. Mikas informoval, že krízový štáb vyhlásil približne stovku opatrení vrátane očkovania obyvateľstva v postihnutých lokalitách. Povedal, že markantné zlepšenie nemožno očakávať po týždni, viac budú odborníci vedieť koncom júla, keď sa znova zíde krízový štáb.

Niektorí obyvatelia vnímajú ako diskrimináciu, že ľudia z postihnutých lokalít sú očkovaní bezplatne, pričom ostatní, ak by sa chceli zaočkovať, musia zájsť k lekárovi, zaplatiť za vyšetrenie i za vakcínu. Mikas uviedol, že bezplatne sú očkovaní pracovníci všetkých inštitúcií, ktorí prichádzajú do priameho kontaktu s chorými. Ľudia nemusia hromadne chodiť k lekárovi do ambulancie, aj telefonicky môžu u lekára zistiť, či mali len jedno, alebo dve očkovania, aj to len v prípade, ak prichádzajú do priameho kontaktu s chorými.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Michalovce #epidémia osýpok