Výbuch zničil prevádzku zdravotnej pedikúry

Časť steny v dvojposchodovej budove na Bebravskej ulici v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa vyrazila explózia. V budove sa nachádza zdravotné stredisko a ďalšie prevádzky. Tlaková vlna rozmetala kusy muriva a skla do okolia, odtrhla plastové okná a odhodila ich cez cestu na protiľahlé zaparkované autá. Viaceré z nich zostali poškodené. Podľa polície sa našťastie nikomu nič nestalo.

23.07.2018 18:10 , aktualizované: 18:15
vybuch, bebravska, policia, vysetrovanie, Foto: ,
Incident v bratislavskej Vrakuni, kde zrejme došlo v jednej z budov k explózii, si nevyžiadal žiadnych zranených a nebola potrebná ani evakuácia.
debata (1)

Oznámenie o výbuchu dostala polícia včera krátko po piatej hodine ráno. „Hliadky hodnovernosť tohto oznámenia na mieste preverili a potvrdili, pričom po príchode na mieste bola spozorovaná poškodená predná časť domu, ako aj poškodené viaceré motorové vozidlá, ktoré boli zaparkované v jej blízkosti,“ povedal hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru Michal Szeiff. K zraneniu osôb podľa neho nedošlo, rovnako nebolo potrebné evakuovať obyvateľov domu.

Zisťovateľ príčin požiarov podľa Szeiffa cudzie zavinenie ako príčinu poškodenia budovy nevylúčil, ale ani nepotvrdil. Polícia začala stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. „Presné príčiny, ako aj okolnosti, za akých k tejto udalosti došlo, sú v súčasnosti predmetom vyšetrovania,“ doplnil Szeiff.

„Asi o piatej ráno ma zobudil poriadny výbuch, pozrel som von oknom, videl som odrazenú stenu, vo vnútri vyšľahol plameň, ktorý sa našťastie nešíril ďalej,“ povedal mladý muž, ktorý býva v dome oproti. Pred bytovkou mal zaparkované auto, ktoré zasiahli časti plastového okna. „Vôbec s ním nemôžem hýbať, musím čakať, kým ho prehliadnu experti od polície,“ zdôraznil včera doobeda s tým, že nemohol ísť ani do práce. „Výbuch som nepočula, pretože máme okná na opačnej strane bytovky, ale zato máme zničené auto, ktoré parkujeme pred domom,“ smutne konštatovala ďalšia obyvateľka domu na Bebravskej ulici.

Ďalšia pani ráno iba nešťastne postávala na chodníku. Snažila sa dostať k lekárovi. „Som chorá a potrebujem ísť k svojmu obvodnému doktorovi, ale ma tam asi nepustia a neviem, čo mám robiť,“ krčila plecami. K incidentu došlo v časti budovy, kde sa nachádzala prevádzka zdravotnej pedikúry, ktorá sa špecializuje aj na ľudí s cukrovkou.

Štibrányi: Mohlo ísť o výbuch plynu alebo rozliatu chemickú tekutinu

Organický chemik docent Ladislav Štibrányi z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave predpokladá, že mohlo ísť o výbuch plynu alebo rozliatu chemickú tekutinu, keďže priestory neboli očmudené či pokryté sadzami. „Stačí, ak náhodou rozlejete pol litra acetónu, nevyvetráte, ten sa odparí, a keď škrtnete zápalkou, nasleduje výbuch,“ vysvetlil Štibrányi. To isté platí aj o unikajúcom plyne napríklad z poškodeného spotrebiča. Ak išlo o špecializovanú prevádzku, teoreticky tam podľa neho mohli mať rôzne rozpúšťadlá.

Všetky horľaviny prvej triedy po rozliatí a zmiešaní so vzduchom vytvoria traskavú zmes. „Stačí, ak v miestnosti bol nejaký elektrický prístroj, ktorý niekto vytiahol zo zásuvky, vtedy to zaiskrí a odtiaľ potom vzniká detonačná vlna,“ uviedol chemik. Ak by boli priestory po výbuchu tmavé alebo pokryté sadzami, v takom prípade mohlo ísť o komerčnú výbušninu či priemyselnú trhavinu. „Pri detonácii sú vysoké teploty aj tisíc stupňov Celzia, čiže je vidieť očadené a očmudené steny,“ poznamenal Štibrányi.

Na snímke zásah hasičov na Bebravskej ulici v... Foto: TASR, Ivan Kríž
SR HaZZ Bebravská stredisko výbuch zásah BAX Na snímke zásah hasičov na Bebravskej ulici v bratislavskej Vrakuni. Podľa zatiaľ nepotvrdených informácii tam došlo k explózii v budove, kde sídli aj zdravotné stredisko. Budova je značne poškodená, je vyrazená celá predná stena.

Zdravotné stredisko patrí mestskej časti Vrakuňa. Jej starosta Martin Kuruc informoval, že kým budovu neprezrel statik, nedovolili nikomu, aby do nej vošiel. Ako k explózii mohlo dôjsť, si nevie vysvetliť. „Obyvatelia bytovky vraj videli krátko po výbuchu odtiaľ utekať muža v kukle, ale či tak bolo naozaj, či to nie sú len dohady, to musí vyšetriť polícia,“ poznamenal Kuruc a doplnil, že zistiť to musia experti. „My musíme budovu zabezpečiť tak, aby tam nedošlo k vlámaniu alebo ďalšiemu poškodeniu,“ dodal.

Dvadsať rokov bolo podľa Kuruca stredisko v dezolátnom stave, s obnovou začali minulý rok. „Rekonštrukcia prebieha ešte do konca augusta, čiže je tam stavebná firma, ktorá nám nacení opravu, a s opravami by sme chceli začať už budúci týždeň,“ podčiarkol. V stredisku je asi 40 prevádzok, z toho väčšina sú ambulancie lekárov, sú tam napríklad aj zdravotnícke pomôcky. Starosta uviedol, že poškodenú prevádzku zdravotnej pedikúry dajú do poriadku. „Budeme sa snažiť, aby do mesiaca bol tento priestor schopný a pripravený pre ľudí,“ verí Kuruc. Ešte včera začali s čistením a upratovaním poškodeného priestoru. Ambulancie by dnes mali fungovať podľa ordinačných hodín.

Agentúrny článok sme nahradili autorským.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #výbuch #Vrakuňa