V Trenčíne naháňali kenguru Johnyho, ušiel z minizoo

Mimoriadne kurióznu situáciu zažili v pondelok v Trenčíne. Veterinári museli uspať exotické zviera - kenguru Johnyho. Ušiel z minizoo, ktorá sa nachádza pri reštaurácii v Opatovciach. Do Trenčína preskákal asi tri kilometre, kým si ho tu našiel majiteľ Juraj Chorvát. Klokan wallaby bol však veľmi plachý, aby ho mohli odchytiť, museli ho najprv uspať.

23.07.2018 14:29 , aktualizované: 16:07
klokan Foto: ,
Odchyt klokana Johnyho v Trenčíne.
debata (13)

Kengura wallaby váži do dvadsať kilogramov, má 2,5 roka a volajú ho Johny. Do Opatoviec prišiel iba pred približne mesiacom a von sa dostal po silnej búrke, keď zrejme niekto odsunul pletivo, za ktorým sa nachádzal. Majiteľ ho našiel pod orechom pri záhradkárskej osade pri Váhu v Trenčíne.

„Je u nás v reštaurácii, je to Chata na rybníku a nachádza sa v katastri obce Opatovce, mimo zastavaného územia obce. Grilujeme tam rybky, máme tam preliezačky, pieskovisko. Z peňazí, ktoré zarobíme, postupne budujem takú malú minizoo. Zatiaľ tam mám zajace, sliepky, husy a klokana Johnyho. Mali sme aj pštrosy, ale uhynuli. Snažím sa, postupne si odkladám peniaze, a na jeseň by som chcel priviezť ťavu. To bude ďalší taký exot,“ hovorí majiteľ Juraj Chorvát.

Odchyt klokana Johnyho v Trenčíne.
Odchyt klokana Johnyho v Trenčíne.
+4Odchyt klokana Johnyho v Trenčíne.

Pomohol záhradkár

Charvátovi pri hľadaní kengury pomohol internet, kde sa zjavila fotka od záhradkára. Na nej bol jeho Johny. „Zistili sme, že preskákal asi tri kilometre až k záhrádkárskej osade. Boli sme tu hneď v pondelok ráno, ale nikde ho nebolo. Potom som sa šiel odviezť k záhradkám ešte raz a zbadal som ho. Ležal v chládku pod orechom,“ vysvetlil Chorvát s tým, že nemohol Johnyho odchytiť sám. Je plachý. „Klokany sú zvyknuté na svojho pána, za ním idú, ale tohto mám zatiaľ iba mesiac, takže ešte sa tak dobre nepoznáme,“ uzavrel.

O Johnyho sa zaujímali aj trenčianski mestskí policajti. Tí dostali hlásenie, že za mostami v Trenčíne pobehuje kengura už okolo štvrtej hodiny ráno. „Našli ho, aj si ho odfotili a kontaktovali Chránenú krajinnú oblasť Biele Karpaty,“ potvrdila hovorkyňa mesta Erika Ságová. Ochranárom sa však nadránom podľa nej nedovolali a medzitým sa im Johny stratil v kukuričnom poli.

zväčšiť Klokan ušiel z minizoo pri reštaurácii v... Foto: Pravda, Tatiana Michalková
klokan Klokan ušiel z minizoo pri reštaurácii v Opatovciach.

Skúsenosti so pštrosom či šelmou

Majiteľ kengury musel zaistiť odchyt plachého zvieraťa, čo tiež nebola ľahká úloha, lebo nie každý veterinár má fúkaciu pištoľ a skúsenosti s odchytom exotických zvierat. Nakoniec pomohli veterinári z Trenčianskej Turnej. „Dnes už sú tieto exoty v domácnostiach stále populárnejšie, takže áno, stáva sa, že občas z domácich chovov utečú a už to nie je nič neobvyklé, že ich potom musíme ísť odchytiť. Zrejme sa s tým v budúcnosti budeme stretávať aj častejšie,“ zhodnotil veterinár Jakub Krišlo z Trenčianskej Turnej, z veteriny Pelikán. Vraví, že v minulosti lovili pštrosa, ale aj papagáje, či šelmu.

Jakub trafil klokana hneď na prvýkrát presne tam, kde chcel, zvieratko odbehlo k blízkym záhradkám a tam po pár minútach zaspalo.

Prípad pštrosa Pampúcha

Wallaby je menšia kengura, ktorá žije v Austrálii, ale už sa rozšírila aj na juh Nového Zélandu a ako vidieť, aj na Slovensko. Dožíva sa do deviatich rokov. Samice dospievajú okolo jedného roka života, samci o niečo neskôr. Zaujímavosťou je, že wallaby k svojmu životu potrebuje iba veľmi málo vody a v prípade núdze je schopný prežiť aj na slanej morskej vode. Po prvýkrát ho objavili v roku 1629 posádky holandských lodí, ktoré kotvili pri meste Wallaby.

Na Slovensku sa exotické druhy zvierat už nenachádzajú iba v zoologických záhradách, ale čoraz častejšie aj u súkromných chovateľov. Kenguru chytali už v roku 2014 v Nitre, majiteľ ju hľadal asi týždeň. Veľmi známy je aj prípad pštrosa Pampúcha, ktorého mali problém odchytiť mestskí policajti, zoológovia aj veterinári. Pole nad Bánovcami nad Bebravou okupoval jeho samozvaný pán niekoľko týždňov, keď sa bez stopy stratil. Veľmi často chovateľom na Slovensku unikajú aj hady či papagáje.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #klokan