Unikátne rastlinné klenoty zasadené v Zelenej sieni Thurzovho domu

Klenot v klenote – to je príznačný názov výstav, ktoré v Stredoslovenskom múzeu Thurzovom dome na Námestí SNP v Banskej Bystrici, ojedinele pripravujú v unikátnej Zelenej sieni. Výstavný cyklus predstavuje každý rok vybraný zbierkový predmet, ktorý je niečím zvláštny, originálny a netradičný.

26.07.2018 13:53
debata
Herbár Augusta Junkera obsahuje jedinečnú... Foto: Stredoslovenské múzeum
herbár Herbár Augusta Junkera obsahuje jedinečnú zbierku prírodných rastlín na Slovensku.

Po jedinečnej rezbárskej práci gotického umenia Hlave Jána Krstiteľa a príbehu výnimočnej bronzovej aquamanile, vystavujú v Thurzovom dome pútavý historický herbár Augusta Junkera z prírodovedných zbierok múzea. Posolstvo rastlín Herbár Augusta Junkera je presný názov výstavy, na ktorej až do konca októbra môžu návštevníci Zelenej siene dýchať ostrý horský vzduch.

Vystavené rastliny prezentované v štýlovej podobe klasického herbára vnášajú do unikátnej Zelenej sieni prírodu a znalosť zeleného sveta okolo nás.

Ojedinelá „letná“ výstava v Thurzovom dome sa mohla realizovať vďaka mravčej a dôslednej práci zberateľky Ruženy Bohúňovej. Práve od nej sa v botanickej zbierke Stredoslovenského múzea nachádza 13 732 herbárových položiek vyšších rastlín, rias, húb a lišajníkov. Všetky z nich sú nenahraditeľným dôkazom a originálnou vzorkou rastlín, ktoré dokumentujú prírodné pomery územia Stredoslovenského kraja a jeho širokého okolia. Najvzácnejšou časťou tejto zbierky je historický herbár Augusta Junkera. Jeho súčasťou sú aj druhy rastlín, ktoré sú v súčasnosti na Slovensku považované za kriticky ohrozené, ba aj vyhynuté.

„Keď sa povie herbár, ľudia si často predstavia Herbár pátra Cypriána či Herbár Andreja Kmeťa, ktoré sú najstaršie a najvýznamnejšie herbárové zbierky na Slovensku. Herbár Augusta Junkera zachytáva premenu a postupnú výstavbu mesta Banská Bystrica,“ dodáva autorka výstavy Elena Martincová. Mnohé lokality, na ktorých boli jednotlivé rastliny do herbára nazbierané už v súčasnosti neexistujú.

Podstatnú časť rastlín do herbára nazbieral profesor Evanjelického gymnázia v Banskej Bystrici August Junker, ktorému sa podarilo vytvoriť jedinečnú kolekciu vzácnejších, ale i bežných druhov rastlín, burín a kultúrne pestovaných rastlín.

Unikátnu výstavu Herbár Augusta Junkera môžete vidieť až do 28. októbra 2018.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stredoslovenské múzeum #herbár