Osýpky ohrozujú najmä deti a tehotné ženy

V mestách Michalovce a Strážske klesá počet nakazených osýpkami. Ohnisko nákazy sa však presunulo k Veľkým Kapušanom. Lekári hlásili aj prípady nakazených tehotných žien.

31.07.2018 12:35 , aktualizované: 16:51
osýpky, dieťa, infekcia Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Podľa prednostky Okresného úradu v Michalovciach Jany Cibereovej sú všetci obyvatelia ohnísk nákazy zaočkovaní. Situácia je stabilizovaná, no stále monitorovaná. Ak by sa však zhoršila, v mestách opäť zavedú zákaz hromadných podujatí.

V ohniskách nákazy prebieha očkovanie

V okrese Michalovce naďalej trvá mimoriadna situácia aj opatrenia krízového štábu. Teda monitoring polície, jej asistencia pri očkovaní a zabezpečenie dopravy infikovaných osôb sanitkami. Takisto stále platí zákaz hromadných podujatí pre mesto Veľké Kapušany a obce Laškovce, Trhovište, Zemplínska Široká, Kapušianske Kľačany, Vrbnica a Iňačovce a po novom aj pre obce Ruská a Krišovská Liesková.

V ohniskách nákazy prebieha očkovanie. Počet zaočkovaných už presiahol 3-tisíc ľudí. Aktuálne je v Zemplíne okolo 340 nakazených. Za posledné dva týždne pribudlo v Michalovskom okrese 92 nových prípadov. Na infektologickom oddelení michalovskej nemocnice bolo za posledný deň hospitalizovaných šesť pacientov a sedem bolo ošetrených ambulantne. Podarilo sa aj vyriešiť rodiny, ktoré odmietali zaočkovanie, v súčasnosti, ako odznelo na zasadnutí krízového štábu, je v riešení už len jedna nezaočkovaná osoba. Najbližšie zasadnutie štábu bude 13. augusta.

Osýpky ohrozujú najmä nenarodené dieťa

Dosiaľ nebol žiadny pacient v ohrození života. Lekári však zaznamenali v niektorých prípadoch okrem osýpok aj zápal pľúc, tieto prípady sa týkali malých detí. Ako uviedol Štefan Žamba, primár infektologického oddelenia michalovskej nemocnice, evidujú aj osýpky u tehotných žien a na infektológii došlo aj k pôrodu, našťastie, bez komplikácií.

Osýpky sú nebezpečné pre tehotné ženy, ohrozujú najmä nenarodené dieťatko. „Na plode môžu byť vývojové chyby rôzneho charakteru,“ vysvetľuje gynekologička Marianna Šestinová. „Čím skôr tehotná infekčné ochorenie prekoná, tým väčšie môžu byť poškodenia plodu a môže to viesť až k indikácii na prerušenie tehotenstva. To je možné do 12 týždňov tehotenstva. Ak sa potvrdí poškodenie plodu, prerušenie je možné najneskôr do 20. týždňa,“ spresňuje gynekologička.

Vysvetľuje, že vyšetrenia na vývojové chyby sa robia ultrazvukom. Existujú tiež genetické vyšetrenia na poškodenie plodu, ktoré si pacientka hradí sama. „V prípade, že sa poškodenie plodu zistí neskôr, žena ho musí porodiť. Dieťa sa tak môže narodiť s poškodeniami nezlučiteľnými so životom, no môže sa stať, že niektoré detičky prežijú,“ dodáva.

Vírusové infekčné ochorenie

Osýpky sú vírusové infekčné ochorenie, ktoré sprevádzajú charakteristické vyrážky, zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému. Šíria sa vzduchom a prvé príznaky sa môžu objaviť 10 až 12 dní od nakazenia sa. K nám osýpky priniesli začiatkom mája z Veľkej Británie tri neočkované osoby. Odvtedy bolo v nemocnici hospitalizovaných spolu 247 pacientov a vyše 100 chorých bolo ošetrených ambulantne.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Michalovce #osýpky