Po štyroch rokoch si spomienku na rómsky holokaust uctila aj banskobystrická župa

Veľké "prepáčte" adresoval rómskemu obyvateľstvu v areáli Pamätníka SNP v Banskej Bystrici počas pietnej spomienky na genocídu spáchanú na Rómoch v období druhej svetovej vojny štátny tajomník ministerstva školstva Peter Krajňák.

01.08.2018 20:13 , aktualizované: 23:08
SR Banská Bystrica Rómovia holokaust výročie... Foto: ,
Pietny akt v rámci projektu Ma bisteren! pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu v Múzeu Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici.

Po prvý raz po štyroch rokoch sa na nej zúčastnil aj zástupca Banskobystrického samosprávneho kraja, podpredseda Stanislav Horník. Pamiatku si uctila aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová a zástupca amerického veľvyslanectva v SR.

Ako Krajňák uviedol, počas fašistického Slovenského štátu boli aj mnohí učitelia členmi Hlinkovej gardy a podieľali sa na zverstvách páchaných na Rómoch. Je to memento a ministerstvo školstva odmieta akékoľvek politické smerovania, ktoré by mohli viesť k opakovaniu podobných udalostí.

Pamätný deň rómskeho holokaustu už od roku 2005 organizuje občianske združenie In Minorita a pietny akt sa koná ako súčasť projektu Ma bisteren! – Nezabúdajme!

Smrť 300 000 Rómov

„Takzvané norimberské rasové zákony o ríšskom občianstve a ochrane nemeckej krvi klasifikovali Rómov, podobne ako Židov, za "element zabraňujúci čistote rasy', čo v nacistickom Nemecku znamenalo predurčenie na hromadné vyvraždenie. V rokoch 1939 až 1945 v Európe zahynulo viac ako 300.000 európskych Rómov. Jeden z najväčších koncentračných táborov, v ktorom boli internované celé rómske rodiny, bol v Auschwitz-Birkenau. Likvidácii tábora predchádzalo splynovanie takmer 2900 rómskych mužov, žien a detí v noci z 2. na 3. augusta 1944,“ priblížila Zuzana Kumanová zo združenia In Minorita.

Rómovia z územia vojnového Slovenského štátu neboli deportovaní do vyhladzovacích táborov, k ich perzekúciám dochádzalo na našom území, či už zaradením do pracovných útvarov alebo priamou likvidáciou, predovšetkým po potlačení SNP.

Generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev zdôraznil, že vtedy došlo k masovému vyvraždeniu takmer celého rómskeho tábora.

„Smrť bezmála šesť miliónov Židov a okolo 300 000 Rómov a Sintov si musíme pripomínať a v dnešnej dobe obzvlášť, lebo rasová a etnická nenávisť sa opakujú. Je treba si pripomínať, kam to až môže dospieť,“ varoval Mičev.

chyba
Viac na túto tému: #rómsky holokaust