Júlové prívalové dažde spôsobili škody za vyše 1,1 milióna eur

Júlové prívalové dažde v Tatranskom a Pieninskom národnom parku spôsobili škody presahujúce 1,1 milióna eur. Dnes o tom informovali Štátne lesy (ŠL) TANAPu. Najväčšie škody spôsobila voda v oblasti Tatranskej Javoriny.

02.08.2018 10:54
Vysoké Tatry, Studený potok Foto: ,
Nebezpečné zátarasy z popadaných a strhnutých stromov v rozvodnenom Studenom potoku vo Vysokých Tatrách 19. júla 2018.
debata (1)

Zasiahnutá bola najmä Javorová dolina, v ktorej sa nachádza aj zdroj pitnej vody pre obce Tatranská Javorina a Ždiar. Živel tam zničil mosty, cesty i turistické chodníky. Lesníci tam predbežne odhadli škody na 700-tisíc eur, suma však ešte môže narásť, keďže v lokalite Podmuráň sa odtrhol svah v dĺžke asi štyridsať metrov, čo si vyžiada vybudovanie oporného múru.

„Nechali sme si urobiť geologický prieskum a na základe správy z obhliadky svahovej deformácie v Javorovej doline, ktorú vypracovali odborníci, je nám už teraz jasné, že odstraňovanie následkov povodní potrvá ešte minimálne niekoľko mesiacov, keďže škody v tejto oblasti sú značné,“ konštatoval riaditeľ ŠL TANAPu Pavol Fabian. Dodal, že zasiahnuté boli najmä Zadné Meďodoly, kde bol úplne zničený turistický chodník, ktorý toto leto už nebude priechodný. ŠL TANAPu sa snažia spriechodniť aj ostatné úseky turistických trás, ktoré museli uzavrieť. Okrem Javorovej doliny a Zadných Meďodolov ostáva pre turistov uzavretá už len žlto značená turistická trasa z Tatranskej Lesnej k Rainerovej chate a časť zeleno značeného turistického chodníka z Tatranskej Polianky na Sliezsky dom, kde voda zničila mostíky. Obísť tento úsek však môžu turisti po asfaltovej ceste. S obmedzeniami treba rátať aj v Bielovodskej doline, kde je vyznačená obchádzka a na viacerých úsekoch v Tichej a Kôprovej doline.

Zamestnanci ŠL TANAPu v súčasnosti pracujú na odstraňovaní dreva a nánosov z vodných tokov v oblasti Tatranskej Javoriny. Doteraz sa im podarilo vytiahnuť asi 300 metrov kubických drevnej hmoty. „Práve drevná hmota ponechaná vo vodných tokoch bola príčinou rozsiahlych materiálnych škôd. Hoci sme kompetentné orgány na tento problém už niekoľko rokov upozorňovali, nedostali sme súhlas na to, aby sme ich mohli odtiaľ vytiahnuť,“ zdôraznil Fabian, podľa ktorého sa v bezzásahovej zóne na celom území TANAP-u nachádza len v korytách potokov a riek odhadom 20 000 až 30 000 metrov kubických drevnej hmoty, ďalšie tisíce sú v okolí vodných tokov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #záplavy #TANAP #prívalové dažde #Pieninský národný park