Desiatky hasičov odstraňovali následky dažďov na Kysuciach

Následky prívalových dažďov odstraňovalo v nedeľu (5.8.) v obci Zákopčie v okrese Čadca a v mestskej časti Čadce Rieka spolu 115 hasičov z hasičských staníc v Čadci, Turzovke, zo Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru (ZB HaZZ) v Žiline a 14 dobrovoľných hasičských zborov obcí z okresu Čadca.

06.08.2018 15:12
SR Čadca Hasiči Povodeň Škody Odstraňovanie ZAX Foto: ,
Na snímke odstraňovanie následkov povodne v Čadci v časti Rieka.
debata

Podľa riaditeľa Krajského riaditeľstva (KR) HaZZ v Žiline Jaroslava Kapusniaka zatopilo v Zákopčí rodinné domy a cestné komunikácie. „Hasiči odčerpávali vodu zo zaplavených rodinných domov, čistili priepusty a kanalizačné vpusty. Z brehov potoka odstraňovali podmyté stromy, za pomoci hasičskej techniky upravovali koryto potoka a spevňovali komunikáciu. V mestskej časti Čadce Rieka odčerpávali vodu zo zaplavených záhrad a pivníc rodinných domov a čistili priepusty od naplavených konárov,“ informoval Kapusniak.

V čadčianskej mestskej časti Rieka strhla povodeň podľa primátora Čadce Milana Guru mnoho malých mostov, porušila plynové prípojky a odtrhla aj časti cesty. „Som veľmi rád, že hasičský zbor veľmi profesionálne poskytol pomoc všetkým občanom v Čadci. Škody vyčísľujeme. Zasadá štáb, pracovníci mesta chodia po domoch a spisujú vzniknuté škody na hnuteľnom a nehnuteľnom majetku občanov aj mesta,“ povedal Gura.

Škody na majetku obce a občanov odhadol starosta Zákopčia František Hažík na 80 000 až 120 000 eur. „Priepusty a mosty upchala drevná hmota. Voda si vytvorila vlastné korytá a išla tade, kade mala menší odpor,“ uviedol Hažík.

„Povodeň je zapríčinená dôsledkom ťažby dreva. Takého zrážky tu bývajú bežne. Ale tým, že odpad po ťažbe dôsledne nevyčistili, upchal všetky priepusty. V nedeľu sme pri zásahu vykonávali len základné práce, aby sme uvoľňovali priepusty a odstraňovali drevinu z potokov. Dnes riešime hlavné cesty, aby sa ľudia dostali k svojim domom aj autom. A zabezpečujeme prečistenie priepustov, aby dokázali odvodniť ďalšie dažďové zrážky,“ dodal predseda Dobrovoľného hasičského zboru v Zákopčí Milan Franek.

debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #Čadca #Povodeň