Napriek kampani zvýšený počet prihlášok trvalého pobytu Bratislava nezaznamenala

Zvýšený počet prihlášok na trvalý pobyt v hlavnom meste SR Bratislave od vyhlásenej kampane na ich podporu bratislavské mestské časti zatiaľ nezaznamenali. Bratislavský magistrát chce v hlavnom meste viac ľudí s trvalým pobytom, na podporu ich prihlasovania sa vyhlásili v máji kampaň s názvom Prihláste sa!

08.08.2018 10:52
Bratislava, Bratislavský hrad Foto:
V súčasnosti má trvalý pobyt v meste približne 450-tisíc obyvateľov, bez trvalého pobytu v ňom žije približne 200-tisíc ľudí.
debata

„Náš odbor evidencie a hlásenia pobytu občanov nezaznamenal zvýšený počet prihlásení trvalého pobytu od vyhlásenej kampane,“ povedala hovorkyňa mestskej časti Bratislava-Ružinov Jana Pôbišová. Podobne sú na tom aj bratislavské mestské časti Dúbravka a Karlova Ves.

„Spolupracujeme s bratislavskými mestskými časťami a Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky. V súčasnosti ešte nemáme výsledky,“ zhrnula hovorkyňa hlavného mesta Zuzana Onufer.

V súčasnosti má trvalý pobyt v meste približne 450-tisíc obyvateľov, bez trvalého pobytu v ňom žije približne 200-tisíc ľudí. Cieľom kampane je motivovať ľudí, aby si v meste, v ktorom žijú a pracujú, nahlásili trvalý pobyt. Motiváciou pre ľudí bez trvalého pobytu v Bratislave môže byť zdravotná starostlivosť, miesta v materských školách, sociálne služby i vylepšená mestská hromadná doprava. Najbližšie sčítanie ľudí bude v roku 2021.

„Mestská časť Bratislava-Karlova Ves nezaznamenala v posledných mesiacoch rapídny nárast prihlásení k trvalému pobytu,“ spomenul Miroslav Špejl z referátu komunikácie s médiami karloveského miestneho úradu. Vplyv kampane nepociťuje ani mestská časť Bratislava-Dúbravka. Podľa hovorkyne mestskej časti Lucie Marcinatovej sa „čísla na trvalý pobyt v zásade nezmenili.“

Presné čísla poskytli bratislavské mestské časti Petržalka a Staré Mesto. Podľa štatistických údajov v období od 1. februára do 1. mája tohto roka sa na trvalý pobyt v Petržalke prihlásilo 748 osôb a v období od 2. mája do 2. augusta je to 990 osôb. „Myslíme si, že veľký podiel na tom má dokončovanie výstavby na Kopčianskej, Bosákovej a Zuzany Chalupovej, Slnečnice, a nie kampaň,“ poznamenala Silvia Vnenková z petržalského miestneho úradu.

Na trvalý pobyt v bratislavskom Starom Meste sa v máji prihlásilo 149 občanov, v júni 133 a v júli 143, informovala hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková.

Na víkend odchádza 200-tisíc ľudí, ukázalo sčítanie

Počet ľudí, ktorí v Bratislave žijú bez trvalého pobytu, má mesto zo sčítania podľa SIM kariet v telefónoch ľudí. Analýzu vlani robila súkromná firma a počas prieskumu zistili, že v nedeľu večer príde do hlavného mesta približne 200-tisíc kariet a v piatok večer odídu. Podľa primátora Iva Nesrovnala by sa rozpočet mesta zvýšil o asi 60 miliónov eur, keby si všetci títo ľudia nahlásili v Bratislave trvalý pobyt. Kampaň je na informačných paneloch v meste i na internete.

Ohlasovanie trvalých pobytov v Bratislave má v kompetencii sedemnásť bratislavských mestských častí. Zaoberá sa nimi referát ohlasovne pobytu. Pre prihlásenie k trvalému pobytu musí záujemca predložiť platný občiansky preukaz, výpis z listu vlastníctva a pri maloletých do 18 rokov originál rodného listu. Nové občianske preukazy nevydáva mestská časť, ľuďom ich vydajú na pracovisku dokladov okresného riaditeľstva polície.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #trvalý pobyt