Do tristoročnej bašty pod hradom Fiľakovo sa vráti život

Posledná z bášt pod hradom Fiľakovo, ktorá bola súčasťou mestského opevnenia, ožije. Vznikne v nej moderný infokiosk, v ktorom sa turisti a návštevníci dozvedia informácie o hrade a kultúrnom dedičstve mesta a regiónu. Jej obnovu budú Fiľakovčania realizovať z cezhraničného projektu Interreg, v rámci ktorého sa bude skrášľovať celé podhradie.

09.08.2018 14:00
bašta, hrad, fiľakovo, Foto: ,
Pri archeologickom výskume v lokalite Fiľakovského hradu sa našlo viacero vzácnych artefaktov.
debata (1)

Pod hradom, ktorý je stále dominantou okolitého regiónu, bývali v zašlých časoch štyri bašty staré okolo tristo rokov. Podľa primátora mesta Attilu Agócsa ešte v dvadsiatom storočí existovali dve. „Jedna z nich stála blízko kostola a bola sčasti prestavaná na hospodársku budovu. Definitívne padla za obeť pri výstavbe pošty v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Tá, ale aj posledná existujúca, slúžili počas bývalého režimu ako skládky obilia a sena. Dôkazom je vikier na bašte pod hradom, ktorá stále stojí,“ vysvetlil Agócs.

Posledné dve desaťročia vzácny objekt chátral a vznikali v ňom čierne skládky. Po rekonštrukcii bude mať celkom iné využitie ako v minulosti. Budú v ňom poskytované informácie pre turistov a miesto v ňom bude mať aj strážca nového parkoviska, ktoré sa v rámci projektu vybuduje pod hradom.

Posledná zachovaná bašta bude po rokoch opäť... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
bašta, hrad, fiľakovo, Posledná zachovaná bašta bude po rokoch opäť využívaná.

Záchrana historickej bašty je súčasťou finančného balíka vo výške takmer milión eur, ktoré sa mestu podarilo získať z cezhraničného projektu. Okrem rekonštrukcie bašty prejde tento priestor aj ďalšími zmenami. Hovorkyňa mesta Klaudia Kovácsová dopĺňa, že zrekonštruujú aj tri prístupové cesty pod hradom, vybudujú parkovisko, postavia toalety, upravia terén a vysadia zeleň. „Okrem toho prejde zmenami aj samotný hrad. Novú strešnú krytinu bude mať Bebekova veža, zastreší sa delová bašta. Už sa podarilo vybudovať novú umeleckú bránu na hrad,“ povedala hovorkyňa. Výrazné zmeny v podhradí budú neprehliadnuteľné už v budúcoročnej turistickej sezóne.

Rekonštrukčným prácam v podhradí predchádza archeologický výskum, ktorý potrvá ešte niekoľko týždňov. Podľa riaditeľky Hradného múzea vo Fiľakove Viktórie Tittonovej archeológovia otvorili pod hradom štyri sondy.

„Dve sú pri malej bašte. Ich cieľom je predovšetkým zistiť spôsob napojenia mestských hradieb na túto poslednú zachovanú baštu mestského opevnenia zo 17. storočia. Ďalšie sondy sú na mieste budúcich verejných toaliet, kde môžu archeológovia kopať až do hĺbky troch metrov,“ priblížila Tittonová. Práce už priniesli aj hmatateľné výsledky a odkryli kus histórie.

Podľa riaditeľky sa podarilo nájsť raritné veci ako strieborný toliar, aký dosiaľ vo Fiľakove ešte nebol nájdený, ďalej ornamentálne zdobenú kostenú platničku, akými sa zdobili rukoväte pušiek, potom aj veľa kúskov keramiky, mincí, fragment kosteného hrebeňa, časti zbraní či fragmenty kachlíc.

Róbert Malček z Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Nitre považuje výskum za úspešný. „Podarilo sa nám zdokumentovať viacero nálezov zväčša z raného novoveku. Hoci prevažuje množstvo nálezov zo 17. storočia, objavili sme aj praveké črepy. Značí to, že praveké osídlenie mohlo siahať až sem, nielen na hrad,“ zdôraznil archeológ. Dodal, že praveké nálezy pochádzajú zo strednej bronzovej doby a z neskorej kamennej doby.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #hrady #Fiľakovo #Kultúrne dedičstvo #Fiľakovský hrad