Firma Vassal EKO odmieta akékoľvek obvinenia z korupcie

Spoločnosť Vassal EKO, ktorá čelí obvineniu za pokračovací prečin podplácania a je spájaná s rozsiahlou nelegálnou skládkou odpadu v bratislavských Podunajských Biskupiciach, odmieta akékoľvek obvinenia z korupcie vznesené voči firme i jej konateľovi Michalovi K. Uviedla s tým, že je jej prioritným záujmom, aby sa vec v čo najkratšom čase pravdivo objasnila.

09.08.2018 15:04
BRATISLAVA: Zhromaždenie proti nelegálnej skládke Foto: ,
Pohľad na prichádzajúce auto spoločnosti OLO na Lieskovskej ceste smerujúce do areálu skládky odpadov spoločnosti Vassal EKO počas zhromaždenia občanov za zatvorenie nelegálnej skládky odpadov. Ilustračné foto.
debata
Firma však nepochybuje, že išlo o „účelové obvinenia“ iniciované v rámci konkurenčného boja s cieľom zdiskreditovať spoločnosť a jej vrcholových manažérov. „Uvedené potvrdzuje aj doterajšie zrušenie obvinenia voči riaditeľovi spoločnosti a vznesenie obvinenia voči právnickej osobe. Indície vedú k domnienkam, že existujú snahy o prevzatie podnikateľských aktivít našej spoločnosti tretími osobami a iniciované trestné konania by mohli byť účelovým prostriedkom na dosiahnutie týchto cieľov,“ tvrdí Vassal EKO.

Podľa firmy je úlohou orgánov činných v trestnom konaní, aby preverili skutkový stav veci a podľa zistených skutočností v rozsahu svojich právomocí konali. Deklaruje pritom, že rešpektujeme prácu orgánov činných v trestnom konaní, avšak až do rozhodnutia vo veci sa k vzneseným obvineniam nebude verejne vyjadrovať, aby nemarila prebiehajúce vyšetrovanie.

Obvinenie Vassal EKO za pokračovací prečin podplácania súvisí s júnovým zadržaním a obvinením dvoch policajtov a dvoch civilných osôb z firmy Vassal EKO pre korupčnú trestnú činnosť. Väzobne stíhaní sú naďalej konateľ firmy Michal K., obvinený za pokračovací prečin podplácania, a policajt z okresného riaditeľstva, ktorý je obvinený za pokračovací zločin prijímania úplatku i za prečin ohrozovania dôvernej skutočnosti v súbehu s prečinom zneužívania právomoci verejného činiteľa. „Pokiaľ ide o policajta NAKA a ďalšieho civila, prokurátor im zrušil obvinenie. Dôvodom bolo nedostatok dôkazov. Títo dvaja neboli väzobne stíhaní. Vyšetrovanie však naďalej intenzívne pokračuje,“ uviedol hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Vassal EKO je priamo spájaná s nelegálnou skládkou odpadu na Lieskovskej ceste v Podunajských Biskupiciach, ktorá sa nachádza v tesnej blízkosti areálu firmy. Firma sa však od nej dištancuje a tvrdí, že nie je na jej pozemkoch. Napriek tomu deklaruje, že ju najneskôr do roku 2021 odstráni. Na jej mieste chce totiž vybudovať recyklačné centrum. Okresný úrad Bratislava oponuje, že skládka vznikla až po začatí činnosti spoločnosti Vassal EKO v danej lokalite, čo podľa úradu preukazujú aj satelitné snímky a ortofotomapy. Podľa úradu neobstoja ani argumenty o starej environmentálnej záťaži. Jediný možný prístup na túto skládku je podľa úradu cez areál Vassal EKO.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Vassal EKO